Bankaların ilk çeyrek kârında tek haneli artış gerçekleşti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) açıkladığı verilere göre bankaların ilk çeyrek kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 artış kaydetti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) açıkladığı verilere göre bankaların ilk çeyrek kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 artış kaydetti. Tahsili gecikmiş alacak rasyosunda ise Mart ayında daha önce getirilen düzenlemelerin etkisiyle 28 ayın en düşük seviyesi kaydedildi

Bankacılık sektörünün geçen yılın ilk çeyreğinde 15,3 milyar lira olan toplam net kârı bu yılın Ocak-Mart döneminde yüzde 4,3 artışla 16 milyar liraya yükseldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, bankacılık sektöründe tahsili gecikmiş alacakların toplam kredilere oranı Mart'ta yüzde 3,79 oldu. Bu oran 2020’nin aynı döneminde yüzde 4,96 seviyesindeydi.

Tahsili gecikmiş alacaklar tarafında gerçekleşen bu rakam 28 ayın en düşük oranına işaret etti. Bu oranın gerilemesinde pandemi döneminde devreye alınan tahsili gecikmiş alacak tanımına ilişkin düzenlemenin etkisi hissedildi.

Aralık ayında yapılan düzenlemeyle kredi ödemelerindeki gecikmelere 30 Haziran 2021'e kadar esneklik tanınarak gecikmeye giren krediler takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenilmeye devam edileceği düzenlenmişti.

Geçen yılın Mart ayında yüzde 14 olan çekirdek sermaye yeterlilik oranı 2021 Mart ayında da yüzde 14 olarak kaydedildi. Sermaye yeterlilik oranı da geçen yılla aynı düzeyde, yüzde 18'de kaldı.

Haber Kategorisi
Ekonomi
Etiketler
BDDK
banka