Cari açık başımıza bela açacak!

 

Mayıs ayında 2,9 milyar dolar beklenen cari açık 3,08 milyar dolar olarak gerçekleşti.

 

Merkez Bankası Mayıs ayına ilişkin cari açık rakamlarını açıkladı. Banka’dan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Mayıs ayına göre 919 milyon ABD doları azalarak 3.081 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 31.858 milyon ABD doları olmuştur.”

Cari açık (sattığınız mallar ve aldıklarınız arasındaki negatif fark) yıllardır Türkiye’nin kanayan yarası olarak duruyor. Nedeni ise üretmek için dışarıdan yarı mamullere muhtaç olmamız. Bir diğer nokta ise enerji. Petrol ve doğal gazı da ithal ettiğimiz için cari açığımız olumsuz etkileniyor.

Gelen rakamların önümüzdeki dönemde daha sıkıntılı noktalara gitmesini bekliyoruz. Zira petrol fiyatı geçen mayıs ayında 43 dolarken şimdi 73 dolarda ve büyük ihtimalle 100 dolara kadar çıkacak. Diğer konu ise normalleşme. Yaşam normale döndükçe üretim çarkı daha hızlı dönecek ve yarı mamul ithali artacak. Bu da cari açığı büyütecek.

Cari açığın artması kurun yükselmesi, doların azalması demek. Kur artışı ise ithal girdi maliyetlerinin artması nedeni ile fiyatların yükselmesi, zamlar yani enflasyon demek, bu durum fakirlik demek, durgunluğa giren piyasa demek...

Haber Kategorisi
Ekonomi