Çin rezerv kararı petrolü etkiledi

Çin'in stratejik petrol rezervini kullanacağını açıklaması fiyatları düşürdü ama talep gerilemenin kalıcı olmasını engelledi

 

Petrol fiyatları, Çin’in stratejik petrol rezervlerinden piyasaya satış yapacağını açıklamasıyla düşüş kaydettikten sonra hafif bir yükselişle haftalık kayıplarını azalttı.

Vadeli kontratlar, New York piyasasında önceki seansta yüzde 1,7 düşüş kaydettikten sonra cuma günü varil başına 68 dolar civarında bulunuyor.

Çin Ulusal Gıda ve Stratejik Rezervler İdaresi, artan hammadde fiyatlarının önüne geçmek için stratejik petrol rezevlerinin bir kısmını kullanacağını duyurdu. Açıklamayla ilgili daha fazla detay bilinmezken devletin 22 milyon varile tekabül eden 3 milyon tonluk bir petrol aktarımı yapacağı düşünülüyor.

Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Hynes, Çin’den gelen haberin piyasaya fiziki bir etkisi olmadığını fakat beklentileri kötüleştirdiğini belirterek, “Piyasalar, kısa vadeli göstergelerin talepte toparlanmaya işaret etmesiyle sıkı kalmaya devam ediyor” dedi.

Ekim vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında, yüzde 0,4 yükselişle varil başına 68,44 dolardan işlem görüyor.

Kasım vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, perşembe günü yüzde 1,6 düşüş kaydettikten sonra yüzde 0,6 yükselişle varil başına 71,84 dolar civarında bulunuyor.

Haber Kategorisi
Ekonomi