Dolar, Altın, Borsa ve Petrolde ne olacak?

Cuma günü açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi beklentinin oldukça altında kalması sonrasında değerli metallerde yükseliş gözlemlendi. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin veri öncesinde 1,60 seviyesini test ettiği görülürken veri sonrasında gevşemeyle birlikte tekrardan 1,52 seviyesine gerilediği görülmüştü.

 

Bu hafta açıklanacak olan ABD Enflasyon verisi yakından takip edilecekken bugün TCMB tarafından açıklanacak Ödemeler dengesi ve TÜİK tarafından açıklanacak olan İşgücü istatistikleri yurtiçindeki en önemli gelişmeler olacak. Bugün Asya borsaları haftanın ilk işlem gününde alıcılı seyrini koruyor.
Haftanın son işlem günün açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi beklenti 500bin iken 198 bin seviyesinde açıklandı. Beklentinin altında gerçekleşen veri kısa süreli fiyatlamalarda oynaklık yarattı. Bu hafta özelinde FED'in radarında olan bir başka veri ise ABD Tüketici Fiyatları Endeksi. Salgının döneminin ertelenmiş talep etkisi, arz kısıtlarıyla beraber oluşan arz-talep dengesizliği ve enerji fiyatlarındaki artışlar sonrasında enflasyondaki yükselişin devam ettiği görüldü. Açıklanan veri sonrasında 3 Kasım'da gerçekleştirilecek olan FOMC toplantısı öncesinde piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Son fiyatlamalara bakıldığında ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 1,57'lerde işlem görmesi açıklanacak olan verinin ardından 1,70 seviyesine doğru bir hareket gözlemlenebilir. Buna ek olarak, son zamanlarda ABD'de sıkça konuşulan ABD borç limiti sorunun geçtiğimiz hafta kısa süreli olarak artırılmasına onay verilmesi piyasalardaki ABD'nin temerrüde düşme olasılığını ortadan kaldırdı. CFTC tarafından açıklanan açık pozisyonlara bakılacak olursa Dolar'daki uzun pozisyonlar 2019 ortasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Son bir hafta içerisinde CFTC verilerinde uzun dolar pozisyonunda 7 milyar dolar artış kaydedildi.
Yurtiçi piyasalarda bu hafta açıklanacak olan ödemeler dengesi, işgücü verileri ve sanayi üretimi verisi yakından takip edilecek. Son açıklanan verilere bakıldığında ekonomide toparlanmadaki seyrin hafif yavaşladığı görülüyor. TCMB, ödemeler dengesinde fazla oluşacağı beklentisini koruyor. Dünyaca ünlü yatırım bankası JP Morgan gelişen ülkelere ilişkin yeni değerlendirmesini yayınladı. Türk varlıkları için yapılan ağırlıklandırmayı eşit ağırlık olarak belirlerken büyüme tahminlerinde revizyona gitti. Banka, Türkiye'nin 2021 yılı büyüme oranını yüzde 8,4 ve gelecek yıl büyüme oranını ise yüzde 3,4 seviyesinde beklediğini öngördü.
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan veriye göre son 24 saat içerisinde 28 bin 370 vatandaşımızın testi pozitif çıkarken 196 vatandaşımız hayatını kaybetti. Her iki dozunu yaptırmış tam anlamıyla aşılanmış vatandaşların nüfusa oranı ise yüzde 74,50 seviyesinde gerçekleşti. Sağlık bakanı Koca, artan vaka sayılarına yönelik eleştirilere toplum bağışıklığı aşamasında olmadıklarını, aşının sonucunun hastalığın hafif atlatılmasına yardım ettiğini belirtti. Vaka sayılarındaki artışı ise tedbirlerin azalmasında etkili olduğuna dikkat çekti.

USDTRY

ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş kuvvetleniyor. Son fiyatlamalara bakıldığında 1,60 seviyesine yakın bir düzeyde işlem görüyor. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi beklentinin altında gerçekleşirken Dolar'da değer kaybı gözlemlendi. Yaşanacak olan fiyatlamalar yakından takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,96 ve 9,00TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,90 ve 8,84 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentinin altında gelmesiyle birlikte Euro'da değer kazanımı hızlandı. Avrupa bölgesi ekonomisinde sanayi üretimi hafta içerisinde açıklanacak önemli bir veri olarak karşımıza çıkıyor. Bugün açıklanacak olan Ödemeler Dengesi verisi yakından takip edilecek. Seyrine devam etmesi beklenilen kurda 10,40 ve 10,45 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,30 ve 10,20 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

ABD'de tarım dışı istihdam verisinin beklentinin altında kalması paritede kısa süreli tepki alımları oluşturdu. Avrupa bölgesi Bileşik PMI verisi beklentinin hafif üzerinde 56,2 ve ABD Bileşik PMI verisi 55 seviyesinde gerçekleşti. Bu hafta açıklanacak olan ABD enflasyon verisi yakından takip edilecek. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1595 ve 1,1615 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1550 ve 1,1530 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

Ons Altın, ABD'de Tarım dışı istihdam verisi beklentinin altında 194 bin olarak açıklanmasının ardından hızla yükselirken kazançları geri verdi. Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizleri yükseliş trendini koruyor. Son fiyatlamalarla birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 1,60 seviyesini test ediyor. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1765 ve 1775$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1750 ve 1740$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

ABD'de Tarım dışı istihdam verisi beklentinin altında 194 bin olarak açıklandı. Açıklanan veri sonrasında Dolar 'da değer kaybının oluştuğu görüldü. İngiltere'de bileşik PMI verisi beklentiye paralel 54,9 açıklandı. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3670 ve 1,3685 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3630 ve 1,3605 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

ABD'de Tarım dışı istihdam verisi beklentinin altında 194 bin olarak açıklandı. ABD Özel istihdam verisi beklentinin oldukça üzerinde 568bin seviyesinde açıklandı. Açıklanan verinin güçlü geldi. Japonya'da TÜFE endeksi Eylül ayında yüzde 0,1 seviyesinde gerçekleşirken Hizmet PMI verisi ise 47,8 olarak açıklandı. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 113,50 ve 114,10 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 112,00 ve 111,60 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

ABD'de açıklanan ham petrol stokları 2,346M varil artış gösterdi. OPEC, petrol fiyatlarında yaşanan sert yükselişleri dikkate alarak üretim artışı baskılarına rağmen Kasım ayında da 400 bin varillik üretim artışına bağlı kalınacağını açıkladı. OPEC toplantısı sonrası yaşanan fiyatlamaların etkisinin devam etmesi bekleniyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol'de 83,90 ve 84,40 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 82,80 ve 81,60$ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

Dolar Endeksindeki yükselişin korunması ve ABD 10 yıllık faizlerinin 1,60'ı test etmesi ile DolarTL'deki yükseliş trendini korunuyor. Geçtiğimiz haftanın son işlem günün açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi beklentinin altında kalması Ons Altın'da yukarı yönlü hareket izlendi. Gram Altın'da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 510 ve 515 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 500 ve 490 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler

Haber Kategorisi
Ekonomi