Dolar, altın, borsada son beklentiler

Bugün yurt dışında Almanya işsizlik oranı ve perakende satışlar, İngiltere'de PMI verileri takip edilecek. Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmuyor

USDTRY

Kurda yurt içinde açıklanan Aralık ayı enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde artış göstermesi ile 13,94 TL seviyelerine yükseliş gerçekleştiğini gördük. Bu seviye test edildikten sonra ise son 5 günkü yukarı yönlü baskının azalarak 13TL ve altına doğru fiyatlamalar yaşandığını söyleyebiliriz. Bugün yurt içinde veri akışı zayıf, ABD'de ise ISM imalat PMI verisini takip edeceğiz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 13,20 ve 13,45 direnç seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 12,80 ve 12,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Çaprazda kura benzer bir görüntü yurt içinde enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması sonrası 15,77TL seviyesi test edilmesi ile gerçekleşti. Günün geri kalanın da ise 1 TL geri çekilme ile fiyatlamanın 14,77TL seviyesine kadar gerilediğini görüyoruz. Bugün yurt içinde veri akışı zayıf, Avrupa'da ise Almanya işsizlik ve perakende satışlar verileri takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler  kurda 15,00 ve 15,15 direnç  seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 14,75 ve 14,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD
Paritede dün açıklanan PMI verileri her iki bölgeden beklentilere yakın açıklanması ile birlikte ABD tarafında yılın ilk gününde doların değerlendiğini ve tahvil faizlerinde yukarı yönlü bir hareketin yaşandığını söyleyebiliriz. Bugün ABD ISM imalat PMI ve Almanya işsizlik ve perakende satışlar verilerini takip edeceğiz. Genel olarak yatay fiyatlamanın devam edebilir, 1,1300 seviyesi altına doğru geri çekilmeler olası. Yaşanacak gelişmeler  paritede 1,1313 ve 1,1345 direnç seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,1300 ve 1,1280 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN

Ons altında 1832$ direnç bölgesi test edildikten sonra yeni varyantın Kovid tedirginliği için piyasalarda risk oluşturmayacağı beklentisinin yayılması ile dolar endeksinde yukarı yönlü hareketi doların değer kazanması ile tahvil faizlerinde yükselişi beraberinde gördük. Bu gelişme sonrasında yılın ilk işlem gününde üssel 50 ve 200 GAO. Kesişmesi olan 1798$ seviyesine kadar geri çekilme yaşandı. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde altında yukarıda 1815 dolar seviyesi direnç, 1800 dolar ise psikolojik destek konumunu koruyor. 

GBPUSD

Paritede yılbaşı geride bırakılırken dün yaşanan geri çekilme küresel piyasalarda ABD tarafında yaşanan iyimserliğin ABD dolarına pozitif etkisi ile birlikte 1,3430 seviyesine kadar devam etti. Bugün İngiltere'de imalat PMI verisi ABD'de ise ISM imalat verisini takip edeceğiz. 1,3415 üssel 50 GAO. Üzerinde kalıcılık devam ettiği sürece yukarı yönlü hareketin geri çekilmelere rağmen devam edeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,3450 seviyesi destek, 1,3500 seviyesi ise direnç olarak takip edilebilir.

USDJPY

USDJPY paritesi yükseliş eğilimine devam ederek 115,73 ABD tarafında yaşanan iyimserliğin ABD dolarına pozitif etkisi ile birlikte yılın ilk gününde doların değerlendiğini ve tahvil faizlerinde yukarı yönlü bir hareketin yaşandığını söyleyebiliriz. Bugün ABD'de ISM imalat PMI verisini takip edeceğiz. Yaşanacak gelişmeler  paritede 115,90 ve 116,00 direnç seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısı durumunda ise 115,45 ve 115 seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Omikron varyantı endişelerinin bir miktar azalması ve küresel risk iştahındaki olumlu seyir, Brent petrol fiyatlarını olumlu yönde etkilemeye devam ederken bugün 79 dolar seviyelerinden fiyatlanıyor. Bugün OPEC+ ülkeleri, Şubat ayına dair üretim politikalarının görüşüleceği bir toplantı gerçekleştirecek. Piyasa beklentisi OPEC+ ülkelerinin, Şubat ayında daha önce planlanan 400.000 Varil/Gün artışın devam edeceği yönünde. 
Brent petrolde 80 ve 82 dolar seviyeleri direnç konumunda takip edilebilir. Olası satış baskısı durumunda 77 ve 75 dolar seviyelerine doğru geri çekilmeler yaşanabilir.

GRAM ALTIN

Gram altında dün 786TL seviyelerine yükseliş gerçekleşti ve sabah saatlerinde de zirve seviyelere yakın işlemler geçiyor. Bugün ons altın için ABD'de açıklanacak TDI veri seti önemli olacaktır. Yurt içinde ise kurda yükselişin devam etmesi ve 3. Günde de tarihi zirvelere yakın yerlerde fiyatlanması yeni bir TCMB müdahalesi üzerinde düşüncelere yol açabilir. Fitch görünüm notu düşürmesi sonrası akşam saatlerinde piyasalar kapandıktan sonra Moody's Türkiye değerlendirmesi de ayrıca takip edilecek. 760TL destek seviyesi olarak takip edilebilir yukarıda ise 790 TL direnç bölgesi olarak gündeme gelebilir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler

Haber Kategorisi
Ekonomi