Doları çarpacak enflasyon rüzgarı AB'de esmeye başladı!

Avrupa’da enflasyon verileri beklentilerin hafif yukarısında gerçekleşirken, Euro bölgesi tahmini enflasyonu ise yüzde 1,6 oldu.

Avrupa’da enflasyon verileri beklentilerin hafif yukarısında gerçekleşirken, Euro bölgesi tahmini enflasyonu ise yüzde 1,6 oldu.

Fransa’nın enflasyonu Nisan ayında yıllık yüzde 1,7 olarak gerçekleşirken, 2020 yıl başından bu yana en hızlı yükselişini kaydetti. Ekonomistler Fransa’da enflasyonun Nisan ayında yüzde 1,6 artış göstermesini bekliyordu.

Almanya’da ise enflasyon yıllık yüzde 2 olarak gerçekleşirken, ekonomistlerin beklentisi yüzde 1,9 seviyesinde bulunuyordu. Almanya’da enflasyonun büyük oranda artan enerji maliyetlerinden etkilendiği belirtilirken, en son bu seviyeler iki yıl önce görülmüştü.

İtalya’da ise enflasyon yüzde 0,9 olan beklentinin üzerinde yüzde 1 olarak gerçekleşirken, İspanya’da yüzde 0,9 olan beklentileri aşarak yüzde 1,2 olarak kaydedildi. İspanya’nın enflasyonun 2018’den bu yana en yüksek seviyede bulunurken, İtalya’nın enflasyonu 2019 son iki yılın zirvesinde.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ise 22 Nisan’da yapılan faiz kararı toplantısında ikinci çeyrekte büyüme ve enflasyonda artış beklediklerini belirtmişti.

“Euro Bölgesi'nde ekonomi 2021’in ilk çeyreğinde muhtemelen daralma gösterecek fakat veriler ikinci çeyrek için büyümeye işaret etmektedir. Hizmet sektöründe dipten çıkış sinyalleri söz konusu. Yatırımlar dirençli bir görünüm sergiledi. Orta vadeli görünüme ilişkin riskler dengeli gözükmektedir” diyen Lagarde, salgının etkisi azaldıkça ekonomik toparlanmanın hızlanacağını belirtmişti.

Lagarde enflasyon ile ilgili “Görünüme ilişkin toplam riskler ise aşağı yönlüdür. Önümüzdeki aylarda manşet enflasyon artacaktır. Piyasa odaklı enflasyon kademeli yükselişine devam etti” demişti.

Haber Kategorisi
Ekonomi
Etiketler
AB
enflasyon
dolardaki artış