FED Dolar Konusunda Emin Değil

Amerika'da önce tarım dışı istihdamın iyi gelmesi ki iş olanakları arttıkça talebin artması ve enflasyonun yukarı gitmesi beklenir, daha sonra üretici fiyatlarının beklentiyi aşması ile FED'in tekrar 50 baz puanlık faiz artışları yaparak ekonomideki hareketi yavaşlatacağına dair beklentileri artırmıştı. Faiz artış beklentilerinin artması ise dolar endeksinin 101'den 104'e dönüşünü sağlamıştı.

Ancak FED üyeleri ve diğer kurmaylar faizde temkinli mesajlar da vermiyor değil. Örneğin  ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers, ABD'de enflasyon verilerinin fiyat baskılarında bir genişleme olduğuna işaret ettiklerini ancak Fed'e gelecek toplantıda faiz artırımını hızlandırması yönünde çağrı yapmayı tartışmak için çok erken olduğunu söyledi. 

Fed'in frene basmaya çalıştığını, ancak frenlerin çok fazla işe yaradığının söylenemeyeceğini belirten Summers, bununla birlikte ekonomide ani bir duruş yaşanması potansiyeli bulunduğunu da savundu. 

Tüketici fiyatlarının medyan bileşeninin şu anda "yüzde 7'ye yakın" bir hızla tırmandığını hesaplayan Summers, "Bu, enflasyon hakkında gerçek bir endişeye neden olmalı. Önümüzdeki birkaç ay içinde frenlere 25 baz puandan fazla daha sert basmak zorunda kalmamız olasılığını artıyor" dedi. 

Bloomberg TV'ye konuşan Summers, "Bu noktada daha fazla olasılık var. Risk şu ki frene çok ama çok sert basacağız ve bu tam da ekonomi kötüye gittiğinde olabilir. Tehlikeli bir düşüşe neden olabilir" dedi. 

BOWMAN İSE TERSİNİ SÖYLÜYOR

Fed Yönetim Kurulu üyesi Michelle Bowman, son açıklanan verilerin Fed'in şu ana kadar attığı adımları yeterince büyük bir etki göstermediğini işaret ettiğini savundu ve yüksek enflasyonu aşağı getirmek için faizleri artırmak konusunda daha fazla şey yapılması gerektiğini söyledi. 

Bankacılar ile bir araya gelen Bowman, "Son gelen veriler bana göre yavaşlayan bir ekonomiye işaret etmiyorlar. Şu ana kadar gelen veriler bana attığımız adımların bu noktada yeterince etkili olmadığını gösteriyor. Federal fon faizi yeterince sınırlayıcı seviyeye ulaşana kadar faiz artırımlarına devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Bowman, faizin henüz olması gereken yere gelmediğini vurguladı.

BARKİN İHTİYATTAN YANA

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, açıklanan son verilere rağmen ekonomiye ilişkin görüşünü revize etmeye hazır olmadığını, son istihdam ve perakende satış rakamlarının mevsimsel faktörlerin çök fazla etkisinde kaldıklarını değerlendirdiğini söyledi.

ABD'de enflasyonun "yavaş bir ilerleme" gösterdiğini hissettiğini belirten Barkin, enflasyonu kontrol altında tutmanın daha fazla faiz artırımı gerektireceğini hissettiğini vurguladı. Ancak Barkin, ne kadar faiz artırımı gerekeceğini bekleyip görmek gerektiğini, kendisinin 25 baz puan artırım taraftarı olmaya devam ettiğini ifade etti.

Haber Kategorisi
Ekonomi