HSBC yıl sonu dolar/TL tahminini değiştirdi. Mesajları gerekçesinde verdi

 HSBC'nin dolar/TL tahmininden çok gerekçeleri dikkat çekti

HSBC, dolar/TL için yıl sonu tahminini değiştirdi. Gerekçesinde çarpıcı ifadelere yer verdi.

9 Ağustos tarihli raporda, Dolar/TL için yıl sonu tahminini 17,5’ten 19,5’e yükselten Banka, 2023'ün ikinci çeyreği sonunda önceden 18,2 olan tahminini 21’e revize etti.

TL'nin değer kaybına dikkat çekti

Banka raporda, son aylarda yükselen enflasyon reel faizlerinin daha da baskılandığı ve cari açığın genişlediği ve TL’nin değer kaybettiği kaydedildi.

Enflasyon ve  geleneksel politika önlemleri

Para politikasında bir değişiklik olmasını düşünmek için “çok az neden” gördüklerini belirten Banka, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), artan enflasyona geleneksel politika önlemleriyle yanıt vermedi ve bunun değişeceğine dair bir işaret de yok.” ifadelerini kullandı.

Dolar/TL riski

HSBC raporda, uyumlu para politikası ile dolarizasyon arasındaki etkileşimin TL için bir risk unsuru olmaya devam edeceğini, ancak bu durumun “en azından şimdilik ana endişe kaynağı” olmadığını belirtti. Açıklamada, TL için ana makro riskin bozulmanın beklenenden “daha kötü” olduğu cari işlemler dinamikleriyle ilgili olduğu vurgulandı.

TL daha da zayıflar

Ticaret açığının rekor seviyelere yakın ve turizm sektörünün en güçlü olduğu bir dönemde bile cari açığın daha da büyüdüğünü kaydeden Banka, “Sonbaharda mevsimlik turizm gelirlerinin daha az destekleyici hale gelmesi ve Avrupa'da durgunluk olasılığının ortaya çıkmasıyla, TL'nin daha belirgin bir zayıflama baskısı ile karşı karşıya kalabileceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haber Kategorisi
Ekonomi
Etiketler
HSBC
Dolar/TL tahmini
ekonomi