Küresel piyasalar FED'e odaklandı

Küresel piyasalar ABD'de Şükran Günü tatili öncesinde Fed tutanakları ve verilere odaklandı

Yarın ABD’de hisse ve tahvil piyasaları Şükran Günü tatili nedeniyle işleme kapalı olacak. Öncesinde büyümeden dayanıklı mal siparişlerine çok sayıda veri bugün açıklanacak. Özellikle de Fed’in TSİ 22:00’de 3 Kasım Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısına ait tutanaklar yakından takip edilecek.

ABD’de kasım ayı Markit İmalat PMI endeksi 59,1 ile tahminler düzeyinde açıklanırken, Markit Hizmet PMI endeksi 57 ile beklentinin altında kaldı.

Salı günü Wall Street’te teknoloji hisselerine yönelik satışın sürmesi ile Nasdaq 100 negatif ayrışırken, S&P 500 yüzde 0,17 gibi sınırlı bir yükselişle kapandı.

Asya Borsaları da bu sabah ekside. Salı günü tatilde olan Japon Nikkei yüzde 1,65 düşerken, Çin CSI 300 ve Hong Kong Hang Seng sınırlı gerileme kaydetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi de aralıksız üçüncü gününde düşüyor.

Bazı stratejistlere göre bugünkü düşüşlerde tutanaklar öncesi Fed’in para politikasına yönelik endişeler etkili oluyor. Commonwealth Bank of Australia’dan Carol Kong, tutanakların, Fed’in varlık alım azaltımını hızlandırıp hızlandırmayacağı konusunda mesaj verebileceğini öngördü ve enflasyon göstergelerinin sıkılaştırmanın daha erken başlaması gerektiğine işaret ettiğini belirtti.

Aynı beklentilerle ABD tahvillerinde satış baskısı hakim. 10 yıllık ABD tahvilinin getirisi yüzde 1,64’ü aştı. Dolar, Japon yeni dışında tüm G-10 para birimleri karşısında değer kazanıyor. Dolar/yen ise 4 yılın ardından ilk kez 115’in üstüne yükselmiş durumda. Yeni Zelanda doları, merkez bankasının tahminlerin altında faiz artırmasının ardından değer kaybetti.

Haber Kategorisi
Ekonomi