Küresel piyasalarda FED rüzgarı esiyor

Fed tutanaklarında yetkililer, güçlenen ekonomi ile yüksek enflasyonun, faiz artışlarının daha önce öngörülenden erken ve daha hızlı gerçekleşmesine neden olabileceğini belirtti. Tutanaklardan çıkan mesajlar piyasalardaki risk iştahını baskıladı

Fed tutanaklarının daha erken ve daha hızlı faiz artırımlarına işaret etmesinin ardından ABD’de hisse senedi endeksleri değer kaybetti.

Dow Jones %1,07, S&P 500 %1,94 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 %3,12 geriledi. ABD tahvillerinde satışlar derinleşirken, 10 yıllık tahvilin getirisi bir ara nisandan bu yana en yüksek seviyesi olan %1,71’e kadar çıktı.

Bu sabah ABD vadeli endeksleri ve Asya Borsaları da ekside.

Hisselere gelen satışlarda tahvil getirilerindeki artışın teknolojinin başını çektiği büyüme hisseleri için beklentileri bozması etkili oldu. Bir yandan da dünya genelinde hızla yayılan Omikron varyantının bazı ülkelerde kısıtlama kararlarına yol açması algıyı bozuyor.

Risk iştahındaki düşüşle Japon yeni değer kazanırken, altın ise Fed’in şahinleşmesi beklentisiyle düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Fed beklentileri ve tahvil getirilerindeki artışın ardından Bitcoin eylülden bu yana en düşük seviyesi olan 42 bin dolar bölgesinde.

ABD’de ham petrol stokları geçen hafta 2,14 milyon varil ile aralıksız 6. haftalık düşüşünü yaşarken, petrol fiyatları Fed ve Omikron nedeniyle Çin talebinin düşeceği endişeleri ile geriledi.

Piyasalar bir yandan da yarın ABD’de açıklanacak aralık ayı tarım dışı istihdam verileri öncesinde ADP özel sektör istihdam raporunu takip etti. Veri ABD’deki şirketlerin 7 ay içindeki en yüksek istihdamı sağladığını ortaya koydu. Buna göre özel sektör istihdamı tahminlerin neredeyse iki katı 807 bin artış kaydetti.

Fed tutanaklarında daha hızlı faiz artışı sinyali

Fed yetkilileri, güçlenen ekonomi ile yüksek enflasyonun, faiz artışlarının daha önce öngörülenden erken ve daha hızlı gerçekleşmesine neden olabileceğini belirtirken, bazı üyeler de merkez bankası bilançosunun faiz artışlarının başlamasından kısa süre sonra daraltılmasından yana olduklarını aktardı.

14-15 Aralık Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının dün akşam yayımlanan tutanaklarına göre, “Katılımcılar genel olarak, ekonomi, işgücü piyasası ve enflasyona ilişkin bireysel beklentileri göz önüne alındığında, federal fonlama faizini önceden tahmin edilenden daha erken veya daha hızlı bir şekilde artırmanın uygun olabileceğini belirttiler.”

Söz konusu toplantıda Fed varlık alım azaltımlarını hızlandırmış, enflasyona karşı daha agresif bir tutum sergilemişti.

Tutanaklarda, “Bazı katılımcılar, federal fonlama faizlerini artırmaya başladıktan hemen sonra, Fed bilançosunu küçültmeye başlamanın uygun olabileceğini de kaydettiler” denildi. Yatırımcılar, tutanakların ardından federal fonlama vadeli işlemlerine göre Fed’in faiz oranlarını yüzde 80 ihtimalle Mart ayında artırmaya başlamasını bekliyor.

Haber Kategorisi
Ekonomi