Piyasalar için büyük gün geldi!

Tüm dünyada piyasalar bugün FED'in vereceği faiz kararına odaklandı. FED'in faizi değiştirmeyeceği ancak varlık alımlarının azaltılması ile ilgili ne mesajlar vereceği merakla bekleniyor. 

 

Evergrande açıklaması ve Çin MB’nin likidite operasyonu ile Asya’da kayıplar ılımlı seviyede kalırken Fed öncesi ABD vadelileri hafif hareketler sergiliyor.

Şanghay Bileşik ılımlı kayıp yaşarken, Japon Topix ise Japonya Merkez Bankası’nın faizi eksi yüzde 0,1’de, 10 yıl devlet tahvili getiri hedefini yaklaşık yüzde 0’da tutmasının ardından yüzde 1'e yakın ekside. S&P 500 vadelileri yüzde 0,1 yükselişte.

Bloomberg Dolar Endeksi yatay, 1154 seviyesinde. Petrol yükselişini ikinci güne taşırken Brent kasım kontratı yüzde 1 yükselişle 75 dolar üzerinde. Demir cevheri vadelileri yükselse de 100 doların altında kalmayı sürdürüyor. Altının onsu yüzde 0,2 yükselişle 1.777 dolardan alıcı buluyor.

Salı günü toplanan Federal Açık Piyasa Komitesi bu akşam 21:00’de faiz kararını duyuracak.

Kararın ardından Fed Başkanı Jerome Powell basın toplantısı düzenleyecek.

Faizi sıfıra yakın seviyede tutmasına kesin gözle bakılan Fed’in varlık alım programında azaltıma bu yılın sonlarında başlaması sinyalini vermesi bekleniyor.

Bu toplantıda ayrıca Fed üyelerinin ekonomik tahminleri de yer alacak. Haziran ayında yayımlanan tahminlerde 18 üyeden yedisinin 2022’de faiz artışı öngördüğü görülmüştü.

Özellikle enflasyon tahminlerinde olası bir artışla birlikte 2022’de faiz artışı öngören üye sayısının artması olasılıklar dahilinde görülüyor.

Eski bir Fed ekonomisti olan Cornerstone Macro LLC Kurucu Ortağı Roberto Perli, tapering tarafında sözlü yönlendirmenin iyi yapılması sebebiyle sürpriz beklenmediğini, buna karşın ‘dot plot’ tahminlerinde belirsizliğin daha yüksek olduğunu vurguladı.

Bitcoin'de yanlış 5 bin 402 dolarlık fiyatlama

Bazı Wall Street trader gruplarının desteklediği bir kripto para birimi veri ağında yaşanan sorun Bitcoin fiyatının neredeyse yüzde 90’a varan düşüşle yansımasına neden oldu.

Pyth adı verilen platformda pazartesi günü Bitcoin fiyatı kısa bir süre 5.402 dolar olarak yansıtıldı. Başka platformlarda bu fiyat yansımazken Pyth, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Mühendislerimiz hataya neden olan faktörleri inceliyor” açıklamasını yaptı.

Bitcoin fiyatları ise normale dönmüş gözüküyor. Fiyat 41.888 dolar ile hata öncesi seviyelerine yakın seyrediyor.

Pyth platformu geçtiğimiz hafta da teknik aksaklık yaşamıştı. Platformun bağlı olduğu Solana blokzinciri 17 saatten fazla çalışmamıştı.

Haber Kategorisi
Ekonomi