Tedarik krizinde sona geldik mi?

New York Fed, Wall Street’in favori tedarik zinciri endekslerini tek bir yerde topladığı yeni endeksi tanıttı. ‘Küresel Tedarik Zinciri Baskı Endeksi’ adı verilen endeks, küresel tedarik zincirindeki baskıların yüksek seviyelerde olduğuna ve zirvenin görülmüş olabileceğine işaret ediyor

New York Fed’in yeni endeksine göre, mal ve hizmet akışını durma noktasına getiren, enflasyonu da sıçratan tedarik zinciri baskıları zirveyi görmüş olabilir.

Dün tanıtılan Fed’in yeni aracı, küresel tedarik zinciri baskılarının zirve seviyelerde olduğunu gösterdi. Yeni endekste, 1997’den beri tedarik zincirinde yaşanan aksamalar belgeleniyor.

Endekse göre pandemi döneminde yaşanan tedarik zinciri sıkıntıları, Japonya’da 2011’de tsunami nedeniyle üretimin durduğu dönemin, Tayland’da sellerin otomobil ve elektronik üretimine darbe vurduğu dönemin de üzerinde.

New York Fed ekonomistleri “endeksin son bulguları, sıkıntıların tarihi yüksek seviyelerde olduğunu ancak zirvenin görülmüş olabileceği ve bundan sonra ılımlılaşma yaşanabileceğini gösteriyor” yorumunu yaptı.

Haber Kategorisi
Ekonomi