Türkiye'de dolarizasyon rekor seviyelerde

Türkiye'de dolarizasyon rekor seviyelerde

Türkiye'de bankadaki her 100 liradan 71'i 'dolarize' durumunda. Öte yandan resmi verilerine göre kur korumalı mevduatlar dahil edildiğinde döviz mevduatının toplam mevduat içindeki payı yüzde 71’e çıktı.

Türk Lirası (TL) değer kaybedip enflasyon tarihi seviyelere yükselirken, dövize yönelimdeki artış da sürüyor.

Merkez Bankası verilerine göre 29 Temmuz haftası itibariyle yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1,9 milyar dolar artışla 212,7 milyar dolar oldu. Böylelikle toplam mevduatları içinde döviz mevduatlarının payı yüzde 54,5’e yükseldi. TCMB verilerine göre 29 Temmuz haftasında özellikle şirketlerin döviz mevduatlarında artış dikkat çekti. Söz konusu dönem itibariyle şirketlerin döviz mevduatları pariteden arındırılmış veri setine göre 2,1 milyar dolar arttı. Gerçek kişilerin döviz mevduatlarında ise 193 milyon dolarlık düşüş izlendi.

Dolarizasyon rekora koşuyor

Türkiye'de dolarizasyon rekor seviyelerdeki seyrine devam ediyor. 29 Temmuz haftası itibariyle Türkiye'deki toplam mevduatlar içinde döviz mevduatlarının payı yüzde 54,5 oldu. Kur korumalı mevduatlar da dahil edildiğinde mevcut dolarizasyon seviyesinin yüzde 71'e yükseldiği görüldü.

1,13 trilyon TL'ye yükseldi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre ise kur korumalı mevduat geçen hafta itibariyle 1,13 trilyon TL'ye yükseldi. Dövize endeksli bir enstrüman olan kur korumalı mevduat ürününde tutulan tasarruflar da dahil edildiğinde mevcut dolarizasyon seviyesinin yüzde 71'e ulaştığı görüldü.

Dolarizasyon nedir? 

Bir ülkedeki yerleşiklerin değişim aracı, hesap birimi ve değer biriktirme aracı olarak kendi ulusal paraları yerine yabancı para kullanmalarıdır. Tam dolarizasyon, bir ülkenin ulusal parasını tamamen terk edip, yabancı para birimini resmi para birimi olarak kabul etmesidir. Kısmi dolarizasyon; bir ülkede ekonomik birimlerin, yüksek enflasyon ve belirsizlik ortamında ulusal paranın olası değer kaybından korunmak amacıyla, ulusal para cinsinden finansal varlıklar yerine yabancı para cinsinden finansal varlıkları seçmeye başlamasıyla ortaya çıkmaktadır.

Dolarizasyon ne anlama gelir?

Bir ülkedeki yerleşiklerin değişim aracı, hesap birimi ve değer biriktirme aracı olarak kendi ulusal paraları yerine yabancı para kullanmalarıdır. Tam dolarizasyon, bir ülkenin ulusal parasını tamamen terk edip, yabancı para birimini resmi para birimi olarak kabul etmesidir.

Haber Kategorisi
Ekonomi
Etiketler
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu
Dolarizasyon nedir? 
Dolarizasyon ne anlama gelir?