Asgari Ücret Tespit Komisyonu iki başlıkta uzlaştı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu iki başlıkta uzlaştı

Flaş Gelişme... Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artışı belirlemek üzere toplandı. Toplantıda iki başlık için uzlaşma sağlandı.

Toplantıda, işçi kesimi adına TÜRK-İŞ, işveren kesimi adına TİSK asgari ücrette yapılacak artışa dair görüş ve önerilerini sundu.

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol,  "Vatandaşlarımızın taleplerinin karşılanması için buradayız. Yanı başımızda bir savaş var. Vatandaşlarımızı etkiliyor, iş sahiplerini ve şirketleri de etkiliyor. Dengeli bir asgari ücret tespiti yapılması konusunda TİSK elini taşın altına koyacaktır." dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Başkanı Ergün Atalay ise, "Temennim oluşan enflasyon çerçevesinde kamuoyunu, asgari ücretliye nefes aldıracak bir düzenleme olur diye arzu ediyorum" diye konuştu.

Bilgin yarına işaret etti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Bizim bugün başlattığımız komisyon çalışmalarının yarın sonuçlanacağını ümit ediyorum" dedi.

NTV'nin aktardığına göre ilk toplantıdan çıkan mutabakata göre, asgari ücretteki artış temmuzdan itibaren geçerli olacak ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacak.

Toplantının sona ermesinin ardından Bakan Bilgin, Twitter hesabından, "İşçi ve işveren temsilcilerimizle bir araya geldiğimiz Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantımızı gerçekleştirdik. Üreterek büyümeye devam eden güçlü Türkiye’nin emektarı işçilerimizi enflasyonun negatif etkisinden koruyacak düzenlemeleri hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.

bilgin

Öte yandan, Yeni Şafak’ın haberine göre ara zamma ilişkin toplantıda 3 formül üzerinde görüşmelerin yapılacağı belirtiliyor. Bu formüllerin ilki, asgari ücretin 6 aylık enflasyon oranında artırılması. İkinci formül ise asgari ücrete yıllık enflasyon farkının yansıtılması. 3’üncü formül de işveren tarafından ödenen 750 liraya yakın SGK priminin devlet tarafından karşılanıp bu tutarın asgari ücrete dahil edilmesi. Böylece net asgari ücretin 5 bin liranın üzerine yükseltilmesi sağlanacak. Toplantıda işveren sendikası temsilcilerinin devletin verdiği 75 TL’lik asgari ücret priminin desteğinin yükseltilmesini talep edeceği kaydediliyor.

Masadaki taleplerin dikkate alınması halinde asgari ücretteki artışın yüzde10 ila yüzde 30 arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Yüzde 10’luk zamma göre net asgari ücret 4 bin 678 liraya, brüt 5 bin 505 liraya, yüzde 20’lik zamma göre ise net 5 bin 103 liraya, brüt 6 bin 004,8 liraya çıkacak. Yüzde 30 artışın gerçekleşmesi durumunda da asgari ücret net 5 bin 529 liraya, brüt 6 bin 606 liraya yükselecek.

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
Asgari Ücret Tespit Komisyonu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin