Bankalar Birliği Başkanı'ndan 'yüzde 50 düşer' mesajı!

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alparslan Çakar'dan enflasyon ve para politikalarına ilişkin dikkat çeken değerlendirmeler geldi.

Bankalar Birliği Başkanı Alparslan Çakar Habertürk TV'de katıldığı canlı yayında Türkiye ekonomisine dair gündemi gazetecilerin sorularını cevapladı. 

Yüzde 50 vurgusu!

Biz net enerji ithalatçısı ülkeyiz diyen Çakar, "Geçen sene yıl boyunca ülkemizin faturası 51 milyar dolardı. Biz cari fazla veriyoruz. Enerji girildiğinde işin rengi değişiyor maalesef. Enerjiden kaynaklanan ciddi cari açık çıkınca net olarak kur üzerine baskı yaratıyor. O kadar yabancı parayı bulmanız lazım. Kur enflasyon anlamına gelir. Enerji fiyatlarındaki artışın maliyetler üzerinde etkisi, özellikle kur üzerindeki baskısı dikkate alındığında ciddi bir maliyet enflasyonunu yurt dışından ithal etmiş oluyoruz." dedi.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Çakar enflasyonla ilgili ise şunları söyledi:

 "Hem maliyet enflasyonu hem enflasyon birleştiğinde fiyat mekanizması öngörülebilirin dışında çıktı. Enflasyon enflasyonu doğuruyor. Ben enflasyonun yıl sonunda yüzde 50'ler seviyesine düşebileceğini öngörüyorum. Turizm gelirleri dolayısıyla cari açığın gerektirdiği likiditenin bulunabileceğini düşünüyorum.

Biz ithalat yaparak ihracat yapan bir ülkeyiz. İthal ettiğimiz her ürünün fiyatı artmaya başlıyor. Enflasyon enflasyonu doğruyor. Fiyatlama mekanizmasını bozuyor. Olmaması gereken fiyatlar etiketlere yansımaya başlıyor. Bu rasyonel bir fiyatlama değil aslında. Yüzde 78 seviyesindeki beklenti enflasyonunun yüzde 40'dan aşağı olmadığı kanaatindeyim. Yıl sonunda enflasyonun düşüş eğilimine geçeceğini ve yüzde 50 oranında görebileceğimizi düşünüyorum. Yıl sonuna doğru aşağıya doğru evrileceğini düşünüyorum. Geçen sene Ekim ayında yüzde 2,5 ayında, Kasım ayında yanılmıyorsam yüzde 3,5, Ocak'ta da yüzde 11'di. Artık aşağı yönde olacağı kanaatindeyim."

Kredilerde esneklik 

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar, BDDK’nın elinde belirli bir orandan fazla döviz nakdi olan şirketlere yönelik TL kredi kısıtlamasında bazı esnekliklere gidildiğini söyledi. Çakar, “Firmaların kredi kullanma aşamasında bağımsız denetim raporunu ibraz ediyor olması lazım. Bu kuralı esnetiyorlar. Yeminli müşavirler de dahil olacak. Daha önce kurumsal kredi kartları, tedarik finansman sistemi kapsamındaki krediler de onlar da matraha dahil ediliyordu. Bunlar da matrahtan çıkarılıyor” dedi.

 

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
Türkiye Bankalar Birliği
Alparslan Çakar
enflasyon