Biden'dan zenginlere kötü haber

ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada, “Uzun süredir, bu ekonomi en üst gelir grubundakiler için harika işledi. Şimdi artık çalışan insanları tekrar ekonomiye katma zamanı” dedi.

 

ABD Başkanı Joe Biden, parti içindeki görüş ayrılıklarının, reçeteli ilaç fiyatlarının düşürülmesi ve varlıklı Amerikalılara yönelik vergi artışları gibi ekonomik gündeminin temel parçaları için tehlike oluşturması ile birlikte, Perşembe günü Kongre’deki Demokratlar üzerindeki baskısını artırdı.

Biden planına sert muhalefet etmelerinden dolayı Cumhuriyetçileri suçladı, ancak uyarıları orta sınıf ailelerin karşı karşıya kaldığı zorluklar konusunda Demokratlar arasında birliği sağlamayı amaçlıyor. Başkan reçeteli ilaçlar, işitme cihazları, doğal gaz, et ve yüksek hızda internet fiyatlarının yanında çocuk yetiştirmenin genel maliyetine de dikkat çekti.

Siyasi alanda son dönemde görülen ileri geri hareketler, 3.5 trilyon dolarlık planını neredeyse yarı yarıya bölünmüş Kongre’den geçirme konusunda Biden’ın gücünün sınırlarını gösteriyor. Ilımlı Demokratlar, ilericilerin alkışladığı ilaç fiyatlarında indirim ve en zengin kesimden daha fazla vergi alınması gibi tedbirler üzerine müzakereye yönelik son çabalara ayak diriyorlar.

Beyaz Saray, üç üyesinin desteğini kaybettiğinde 3.5 trilyon dolarlık paketi Temsilciler Meclisi’nden geçiremezken, Senato’da Demokratların tümünün oyuna ihtiyaç duyuyor.

Biden Çarşamba günü iki ılımlı Demokrat senatör Joe Manchin ve Kyrsten Sinema’yı Beyaz Saray’da ayrı kabul etti. Manchin harcama paketinin Biden’ın önerdiğinin yarısı büyüklüğünde olması konusunda ısrar ediyor. Bu durum, vergi, sağlık ve diğer konuların halen çözüme kavuşturulmamış olması ile birlikte, Başkan’ın paketinin Kongre’de haftalarca ya da aylarca takılmasına yol açabilir.

Beyaz Saray yetkilileri son birkaç gündür, Biden’ın planını bütünüyle fonlayabilmek için yeterli parayı sağlama ve yasama sürecini devam ettirmek için mümkün olduğunca büyük politikaları sağlama alma konusundaki farklı seçenekler üzerine kanun yapıcılar ve diğer yetkililer ile müzakereler ve görüşmeler yürütüyor.

Biden, “Bu plan vergilerinizi artırmak için değil, süper zenginlerin nihayetinde borçlarını ödemeye başlamaları için” dedi.

Haber Kategorisi
Güncel