Biden'ın paketi enflasyon ve bütçe yükü yaratacak

Kurumlar ve ekonomistler Biden'ın 1 trilyon TL'lik paketinin enflasyon yaratacağı ve bütçeye ek yükler getireceği görüşünde

ABD’de tarafsız Kongre Bütçe Ofisi (CBO), Başkan Joe Biden imzalı ekonomik paketin, kendi maliyetini karşılamaya yetecek vergi artışlarını içermediğini kaydetti. Bu açıklama, Beyaz Saray’ın iddialarının tersini işaret ediyor, ancak yasa tasarısının çökmesi için yeterli olmayabilir.

CBO, Perşembe günü Temsilciler Meclisi’ne gönderilen yasa tasarısının 10 yıllık dönem için 1,626 trilyon dolar harcama içerirken, 1,269 trilyon dolarlık gelir öngördüğünü belirledi. Bu hesaplamalara göre, ABD’nin bütçe açığı önümüzdeki 10 yıllık dönemde 367 milyar dolar artacak.

Biden yönetimi ve Demokrat liderler uzun bir süredir CBO’nun bir bütçe açığı artışı bulacağı konusu üzerine hazırlanıyordu ve bu hesaplama, meclis tasarıyı onaylamadan önce rakamları görme konusunda ısrar eden Temsilciler Meclisi’ndeki ılımlı üyeler için kabul edilebilir düzeyde olmayabilir. Beyaz Saray’ın hesapladığı kendi rakamına göre tasarı, daha sıkı vergi zorlamalarından kaynaklanan gelir içerildiğinde, bütçe açığında 112,5 milyar dolarlık bir azalma gösteriyor.

Ancak CBO’nun bulduğu bu rakam, enflasyonu artıracağını, istihdam artışını yavaşlatacağını ve hükümete bağımlılığı artıracağını ve bunların yanında ulusal borcun artmasına yol açacağını söyleyerek tasarıya karşı çıkan Cumhuriyetçilerin elini güçlendirecek.

CBO’nun tasarının kendi kendisini ödeyemeyeceği yolundaki bulgusunun temel nedeni, artan vergi gelirlerinin ne kadarının İç Gelir Hizmetleri’nin bütçesindeki artıştan kaynaklanabileceğine ilişkin tahminleri içeriyor. Beyaz Saray, İç Gelir Hizmetleri’nde icra memurlarının sayısının artırılmasının gelirlerde 400 milyar dolarlık bir artışa yol açacağı tahmininde bulunurken, CBO bu rakama katılmıyor.

Haber Kategorisi
Güncel