Bu kış gıda fiyatlarını kimse tutamaz!

Bu kış gıda fiyatlarını kimse tutamaz!

Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde indirim yapılacağı haberleri geze dursun Türkiye tarımda üretici enflasyonunu korkunç şekilde artışı kış aylarının vatandaşa kabus yaşatacağını gösterdi.
 

 

 

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu tı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarım kooperatif marketleriyle mücadele edeceğini söylese de hayatın gerçekleri çok farklı. Bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  tarafından açıklanan raporda tarımda üreticilerin maliyetleri durmak bilmiyor. Artan bu maliyetler karşısında fiyatlara yansıması kış aylarında vatandaş için çok daha sıkıntılı olacak. 

TÜİK 2022 Temmuz tarım ürünleri üretici fiyat endeksini yayımladı. TÜİKTarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %157,89, aylık %5,00 arttı. TÜİK'ten çarpıcı veriler şöyle; 

Tarım-ÜFE'de (2015=100), 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %5,00, bir önceki yılın Aralık ayına göre %108,78, bir önceki yılın aynı ayına göre %157,89 ve on iki aylık ortalamalara göre %79,39 artış gerçekleşti.

Sektörlerde bir önceki aya göre, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %2,66 azalış, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %4,78 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde %25,09 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre çok yıllık bitkisel ürünlerde %1,02, tek yıllık bitkisel ürünlerde %4,94 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %7,29 artış gerçekleşti.

tarım üfe

tarım tüik

Yıllık Tarım-ÜFE'ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi
 

Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %74,57 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları ve %75,65 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %256,06 ile lifli bitkiler ve %201,62 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu.

tarım

Aylık Tarım-ÜFE'ye göre 5 alt grup daha düşük, 6 alt grup daha yüksek değişim gösterdi

Bir önceki aya göre azalışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla, %6,68 ile lifli bitkiler ve %5,66 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt grup ise %22,47 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar ve %13,70 ile çeltik oldu.

tarım

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
son dakika
TÜİK
tarim
Tarım-ÜFE