Bundan Sonra Ne Olacak?

Analiz: Evren Devrim ZELYUT

 

Boş tencerenin götüremeyeceği iktidar yoktur sözünü söyleyen rahmetli Süleyman Demirel boşuna dememiş…

E peki geçen başkanlık seçiminde CHP neden kaybetti?

Çok net: Ekonomi bu kadar berbat durumda değildi. Evet yapısal bozulma her yerde kendini gösteriyordu ama enflasyonist baskılar Körfez’den bulunan paralarla, Rusya’ya ertelenen enerji ödemeleri ile, Merkez Bankası’nın bastığı paralarla ötelenmişti.

Yani geçen mayıs ayında Türkiye çok kuvvetli ağrı kesiciler kullanmıştı. Ama şimdi ilaç kutusu boş ve ağrılar başladı…

***

Şimşek neden getirildi? Çünkü hazine boşaldı, merkezin kasası eksi sonsuza gitmeye başladı. Bize bir köprü adam gerekiyordu. Batı ile arayı yapacak, tefecileri Türkiye’ye getirerek kurun 50-60 lira olmasını önleyecek biri…

2001 yılında kimdi bu? Kemal Derviş…

Kemal Derviş özellikle bankacılık konusunda hükümetin reformlar yapmasını sağladı. Dış krediyi temin etti ve bugün AKP’nin saçma sapan ekonomi politikalarına bile dayanan bankacılık sisteminin temellerini attı…

Kemal beye nefret kusarlar, lakin ülke mucizevi bir şekilde krizden 2 yıl içine çıktı.

Peki Şimşek?

Şimşek geldiğinden beri ne yazık ki ülkeye yabancı sermaye girişini bırakın düzenli olarak tahvillerden çıkış devam etti. Bu da kuru tutmak için gereken cephanenin olmaması demek.

Neden gelmiyor yabancı? Şimşek’i defalarca ikaz ettik:

1-Yapısal reformlar olmadan enflasyonu sadece para politikaları ile düşürmeniz imkansız.

Tarım iflas etmiş durumda! Hal yasası geçiremeyen bir AKP aracı lobilerine ve ithalat baronlarına teslim olmuş durumda.

Yahu bir silkinin, kendinize gelin? Halkın tokat misali sandık sonuçları da mı sizi kendinize getiremiyor??

Sanayide dışa bağlı sistem sürdükçe nasıl rezerv birikir?

Hukuka saygı olmazsa nasıl yabancı sermaye gelir?

***

Şimşek seçim sonrası şu X’den şu gönderiyi paylaştı:

“Eylül 2023’te açıkladığımız Orta Vadeli Programımızı (OVP) güçlendirerek kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz.

Ana hedefimiz olan enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek için sıkı para, seçici kredi ve gelirler politikasına ilaveten kamuda harcama kontrolü yaparak tasarrufu ön planda tutacağız.

OVP’de açıklanan takvime uygun olarak hayata geçireceğimiz yapısal reformlar ile ekonomide dönüşümü gerçekleştirerek verimlilik ve rekabet gücü artışı sağlayacağız.

Böylece sürdürülebilir büyüme amacımıza ulaşarak sağlayacağımız kalıcı refah artışı toplumun tüm kesimlerince paylaşılacaktır.”

E demedik mi biz bunları size?

Tasarruf yap millete yüklenme bu kadar!

Yapısal reform yap ki yabancıya gittiğinde sunacağın bir hikaye olsun…

***

Ne olacağı belli…

Erdoğan’ın artık genişlemeci maliye politikası yani ucuz krediler, yandaşlara vergi silmeler, garanti ödemeler, ballı ihaleler verecek parası kalmadı. İster sevsin ister sevmesin Şimşek’le yürümek zorunda, sıkı para politikası devam edecek.

Ha, yok arkadaş, ben vazgeçtim derse yapacağı tek iş para basmak olur ki bu da 1,5 yıl içinde ülkenin hiperenflasyona girmesi demektir. Böyle bir durumda kur 60’ı aşar, erken seçimin nasıl geldiğini, iktidardan nasıl gittiğini anlayamaz…

***

Alavare dalavare Kürt Memet nöbete derler ya, ihale yine vatandaşa kaldı. Enflasyonun artacağı bunu faizin yükselerek ya da en iyi ihtimalle çıktığı yere yapışıp kalacağı sıkı bir yıl bizleri bekliyor.

2001’de koalisyon kendisini bekleyen acı gerçekten kaçamadı. Şimdi AKP de kaçamayacak. Özetleyeyim:

1-Sıkı para politikası işsizlik yaratacak, gelir dağılımı berbat olduğu için halk enflasyon ve işsizliğe maruz kalacak. AKP kan kaybedecek. Muhalefet enflasyon yukarı gittikçe erken seçim diyecek.

Bu kötüleşmeyi ancak yabancı sermaye girişi biraz önleyebilir. Bu nedenle Erdoğan 9 Mayıs’ta ABD’de

Biden ile görüşmesinde yabancı sermaye için iyi pazarlık yapmak zorunda kalacak.

2-Sıkı para politikası devam etmezse kur ve bütçe açığı kontrol edilemez ve fiyatlar uçuşa geçer ve sonuç direkt erken seçim olur.

Doların yılın 42-46 lira arasında tamamlaması halkın ödeyeceği işsizlik ve gelir düşüşleri, yani faiz bedeli karşılığında sağlanabilir. Ama bu zafer midir? Kesinlikle hayır…

O zaman AKP’de kan kaybı devam edecek demektir…

İstisnası var mı? Sürekli tekrar ediyorum özür dilerim, ama netleşsin istiyorum:

1-Hukuka saygılı olur, reformlar devreye girerse, yabancı gelir. Kuru kontrol etmek mümkün olabilir. Böylece enflasyon hiper bölgeye girmez.

2-Tasarruf yapılır bütçe yükü daha az millete yansırsa, zamlar vergiler azalabilir, bu da enflasyon kontrolünü sağlar ve AKP 2028 seçimine ortak olabilir…

Haber Kategorisi
Güncel