Çin'de borç uykuları kaçırıyor

Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande ile başlayan temerrüt korkusu diğer firmaları da sarmaya başladı

 

Çinli inşaat şirketleri, gayrimenkul sektörü için likidite koşullarının sıkılaşması ile birlikte, yaklaşan tahvil yükümlülükleri dikkate alındığında, temerrütten kaçınmak için ödemelerin uzatılması ya da borç takasına gitmenin yollarını arıyor.

Modern Land (China) Co., tahvil sahiplerine 25 Ekim’de vadesi dolacak 250 milyon dolar tutarında dolar cinsi tahvilleri için 3 aylık uzatma teklifi götürürken, aynı zamanda iki üst düzey yetkilinin şirkete yaklaşık 125 milyon dolar kredi sağlamasına yönelik planını da duyurdu.

Diğer bir inşaat şirketi Xinyuan Real Estate Co. ise, 15 Ekim vadeli tahvilde ana paranın sadece yüzde 5’ini ödemeyi ve kalan borcu 2023 vadeli tahvillerle takas etmeyi önerdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, şirketin kredi notunu C seviyesine indirirken, bu adımı sıkıntılı bir borç takası olarak tanımladı.

Pekin yönetiminin gayrimenkul sektörüne yönelik kısıtlamaları ve sorunlu emlak geliştirme devi China Evergrande Group’un geleceğine ilişkin belirsizlik, düşük kredi notuna sahip emlak geliştirme şirketlerinin yaklaşan yükümlülüklerini yerine getirmede zorlanmaları ile birlikte, sektörün geneline ilişkin artan temerrüt riskini güçlendirdi.

Evergrande’nin içinde bulunduğu likidite krizinin diğer emlak geliştirme şirketlerine yayılmakta olduğu yolunda artan bir alarm durumu var ve ülkenin yatırım yapılabilir kredi notuna sahip olmayan tahvillerinin faizleri yaklaşık 10 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Kredi traderlarının Pazartesi günü verdiği bilgiye göre, büyük kısmını gayrimenkul sektörü borçlularının tahvillerinin oluşturduğu bu kağıtlar 5 sent daha değer kaybetti.

 

Haber Kategorisi
Güncel