Dolar, Euro ve altın bu veriye kilitlenmişti! ABD'de enflasyon 41 yılın zirvesinde!

Son Dakika...ABD enflasyonu Haziran’da rekor tazeledi. Piyasalar sarsıldı.

ABD’de haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 9,1 ile 41 yılın zirvesini gördü.

Enflasyon önceki ay yüzde 8,6 olmuştu. Enflasyon aylık bazda da yüzde 1,1 oldu. Çekirdek TÜFE yıllık yüzde 5,9’a geriledi.

Ekonomistlerin beklentisi yüzde 8,8 düzeyindeydi. Ülkede mayıs ayı enflasyonu yüzde 8,6 olarak gerçekleşmişti. Tüketici fiyatları haziranda bir önceki aya göre yüzde 1,3 ile beklentilerin üzerinde arttı.

Yüzde 9,1’lik enflasyon Kasım 1981’den bu yana ülkede gerçekleşen en yüksek enflasyon olarak oldu.Oynaklık gösteren gıda ve enerji fiyatlarının yansıtılmadığı çekirdek tüketici fiyatları Haziran ayında yüzde 0,7 ile beklentilerin üzerinde arttı. Çekirdek enflasyon mayıs ayında yüzde 0,6 seviyesinde açıklanmıştı.

ABD enflasyonun beklentileri aşması, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarını aynı hızda devam ettireceğine dönük beklentileri kuvvetlendirdi.

Veri sonrası Dolar/ TL 17,45 seviyelerinde bulunurken Dolar/Euro paritesi 0,99 TL’yi gördü. Altın ise günlük yüzde 0,9 düşüşle ons başına 1707 seviyesini gördü.

Avrupa borsalarında işlem gören önemli hisseleri listeleyen STOXX 600’de günlük düşüş yüzde 1,74’ü gördü. ABD’de Nasdaq vadelileri veri sonrası yüzde 2,3 gerilerken S&P 500 endeksi yüzde 1,5 ekside. Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi’nde ise kayıplar yüzde 1’i aştı.

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
ABD Haziran enflasyonu
Haziran' da ABD enflasyonu ne oldu?