Dolar kıtlığının bir işareti de yurt dışından!

Dolar kıtlığının yeni işareti yurt dışından

Türkiye’nin yeni ekonomi politikası kredi riskini artırdı. Açıklama ise yurt dışından geldi. Açıklamaya karşın ekonomist Evren Devrim Zelyut'tan dikkat çeken paylaşım geldi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin yeni ekonomi politikası bileşiminin kredi notuna yönelik riskleri artırdığına yönelik uyarılarda bulundu.

Türkiye'nin yeni ekonomi politikası karışımının, makroekonomik ve mali istikrar riskleri düşürmeksizin kamu finansmanı ve kamu döviz pozisyonuna yönelik riskleri artırdığını belirtti. Fitch, politika karışımının, daha fazla dışsal ortam zorluğuna rağmen, özellikle 2023 seçimlerine kadar büyümeyi ve istihdamı sürdürmeye odaklandığı görüşünde olduklarını kaydetti. Derecelendirme kuruluşu, Türkiye'de artan enflasyon ve finansman maliyetinin öngörülen borç hizmetlerini önemli ölçüde artırdığını ve devlet Eurobond getiri artışlarına sebep olduğuna işaret etti.

Fitch yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin ekonomik politikaların artan şekilde müdahaleci ve öngörülemez olduğunu değerlendirdiklerini belirtti. Artan politika faizinin uygulanabilir görünmediğini belirten Fitch, bu nedenle yetkililerin merkez bankasının döviz tamponlarını artırmak, kredi provizyonlarını yönetmek ve lira cinsi finansal enstrümanların kullanımını artırmak için makro ihtiyati düzenleme ve daha iyi sermaye akışı yönetimi önlemlerini kullanmaya çalıştığını ifade etti.

2021’de hayata geçirilen kur korumalı mevduat sistemiyle ihracat öncülüğündeki ekonomik modelde faiz artırmadan TL’nin desteklenmesinin amaçlandığı belirtilerek “Ancak TL üzerindeki baskı yeniden artarak derinleşti. Dolarizasyon yüksek, uluslararası rezervler geriliyor, enflasyon da çok yüksek” değerlendirmesi yapıldı. Politika tepkisinin kamu finansmanında doğrudan ve dolaylı maliyeti olduğuna dikkat çekildi.

Geçen hafta Türkiye’nin kredi notunu düşürülmesine dair “not düşüşü, bu politika tepkisinin cari açığı fonlamak için sermaye girişlerini çekmekte yetersiz kalmasını, Tüketici Güvenini düşürebileceği ve dış finansman konusundaki riskleri yansıtıyor” denildi.

Fitch Ratings, geçen hafta yayımladığı raporda Türkiye’nin kredi notunu B+’dan B’ye indirdiğini, görünümünü ise “negatif” olarak teyit ettiğini açıklamıştı.

Zelyut'tan dikkat çeken paylaşım

Fitch'in uyarısına karşın ekonomist Evren Devrim Zelyut dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Zelyut Twitter hesabından "Haydi bakalım buna ne dersiniz? FITCH: Türkiye'nin yeni ekonomi politikası kredi riskini artırdı! Dolar kıtlığı bu açıklamalarla daha da artacak, sermaye girişi (borç, yatırım değil) zorlaşacak... Neden? 20 yıl reform yerine laf üretir rezervden yerseniz kriz kapınızı çalar." ifadelerini kullandı.

evren fitch

 

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
Fitch
türkiye ekonomisi
döviz