Ekmek Fiyatını 3,5 TL Olarak Göreceğiz!

Artan enerji ve buğday fiyatları dün İstanbul’da ekmeğe %25 zam olarak döndü. Ancak zam fırtınası yeni başlıyor!

 

Uzun süredir salgın nedeni ile artan buğday fiyatları ve enerji dün İstanbul'da ekmeğe %25 zam olarak döndü fiyat 2,5 TL oldu. Ancak durum sadece bununla kalmayacak. Türkiye'de 2009 yılında 1 milyon çiftçi sayısı 2020 yılında 540 bine, ekili arazi miktarı da son 15 yılda 4,2 milyon hektar azalınca tüm tarım ürünlerinde fiyatlar salgın öncesinde yukarı gitmeye başlamış, ithalat geçici bir çözüm olarak kabul edimişti. 

Salgınla beraber buğday üretiminde azalma, talepteki artış en büyük buğday üreticisi Rusya'yı buğday ihracatına yeni vergiler koymaya itebilir. Buna bağlı Nasdaq Borsasında buğday 2012'den beri en yüksek seviye olan 803 dolara vurdu. Petrole baktığımızda ise 80 doların altına kaymayan ve 100 doları hedeflemiş fiyatlar gelecek için endişe yaratıyor. 

OPEC üzerindeki ABD baskısı fiyatların düşmesi için üretimin artması yönünde ancak petrol üreticileri buna direniyor. Uzmanlar 100 doların uzak bir hedef olmadığını gösteriyor. Enerji ve buğdaydaki artışlar bu bağlamda Türkiye için 2,5 TL fiyatın henüz bir başlangıç olduğunu ortaya koyuyor. 

 

Haber Kategorisi
Güncel