Endişe artıyor! Dolar, Euro, altın ve borsada sabah beklentileri

Endişe artıyor! Dolar, Euro, altın ve borsada sabah beklentileri

Yurt içinde konut satışları ve kısa vadeli dış borç istatistiklerinin izleneceği günde, yurt dışında Euro Bölgesi enflasyon rakamları ile ABD konut başlangıçları takip edilecek. 19 Temmuz 2022 Salı günü dolar, euro, altın, petrol ve borsada beklentiler şöyle...

Borsa Istanbul dün günü %2,89 yükseliş ile 2.451,27 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 25 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 2.451,27 seviyesini görürken en düşük 2.401,91 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %0,69 , S&P 500 %0,84, Nasdaq %0,81 düşüşle kapattı. Avrupa Piyasalarında FTSE 100 %0,90, DAX %0,74 ve CAC 40 %0,93 yükselişle kapattı. Asya piyasasının ilk işlemlerinde karışık işlem gözleniyor.

Küresel gelişmelere baktığımızda, yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri ana gündem maddesi olmaya devam ediyor.

Apple Inc ve Goldman Sachs, işe alımları ve harcama planlarını yavaşlatma kararı aldı. Bu durum, önümüzdeki aylarda ABD’nin resesyona girebileceği endişesinin şirketleri etkilemeye başladığının bir göstergesi olabilir. Apple Inc., potansiyel bir ekonomik yavaşlama ile başa çıkabilmek için önümüzdeki yıl bazı birimlerinde işe alım ve harcama büyümesini yavaşlatmayı planlıyor. Mevcut ekonomik konjonktürde tedbir amaçlı alınan bu kararda şirket, değişikliğin tüm birimleri kapsamayacağını belirtti.

ABD’de açıklanan yüksek haziran ayı enflasyon verilerinin ardından piyasalar Fed’in bu ay 100 baz puan faiz artırabileceğini fiyatlamaya başlamıştı. Ancak Bloomberg Economics’e göre son ekonomik göstergeler, Fed’in 27 Temmuz’daki toplantısında 75 baz puanlık bir artışa gitmesinin daha uygun olacağına işaret ediyor. Fed’in şahin üyeleri de 75 baz puanlık faiz artışının uygun olacağı görüşünde.

Brent petrol haftanın ilk işlem gününe 100 dolar seviyesinin altında başlasa da piyasada özellikle arz endişelerinin etkili olması, Suudi Arabistan'ın Biden'e petrol üretiminde net bir taahhütte bulunmaması ve Kanada'dan ABD'ye gelen petrol akışında yaşanan kesintiler fiyatlamalar üzerinde etkili olan temel faktörler arasında yer alıyor. Bu sabah brent petrol 105 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Yurt İçi gelişmelere baktığımızda Hazine ve Maliye Bakanlığı haziran ayına ilişkin Merkezi Yönetim bütçe dengesini açıkladı. Buna göre haziranda Merkezi Yönetim bütçesi 31,1 milyar TL'lik açık verdi. Merkezi yönetim bütçesi Ocak-Haziran döneminde 93 milyar 560 milyon TL fazla verirken Haziranda faiz dışı denge ise 18,29 milyar TL açık verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılacağı üçlü zirve de yakından izlenecek.

USD/ TRY

Kurda son 3 işlem gününde de 17,50TL seviyesi yukarı yönlü hareketlerde test edilse de bu seviye üzerinde kapanışlar gerçekleşmiyor. Yukarı yönlü hareketin küresel dolar fiyatlamasından bağımsız devam ettiğini söyleyebiliriz. Bugün yurt içinde konut satışları vrisi takip edilirken , ABD’de konut başlangıçları ve inşaat izinleri açıklanacak. Perşembe günü gerçekleşecek TCMB faiz kararı toplantısına kadar geri çekilmeler sınırlı kalmaya devam edecektir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 17,55 ve 17,60 TL direnç seviyesinin takip edilebilir. Olası satış baskısı durumunda ise 17,30 ve 17,25 TL destek seviyeleri takip edilebilir.

USD

EUR/TRY

Çaprazda dün yukarı yönlü hareket içinde parite etkisinin oldukça hissedildiğini söyleyebiliriz. Özellikle paritede 1,02 seviyesine kadar yükseliş gerçekleşirken Türk Lirası’nda yatay fiyatlamalar ve zaman zaman değer kaybı yaşanması 17,81TL seviyesine kadar yükseliş yaşanmasına neden oldu. Bugün yurtiçinde konut satışları verisi takip edilirken, Avrupa’da enflasyon verisi takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 17,85 ve 17,95 TL direnç seviyesinin takip edilebilir. Olası satış baskısı durumunda ise 17,65 ve 17,55 TL destek seviyeleri takip edilebilir.

EUR

EUR/USD

Paritede geçen hafta dip seviyesi 1,00 altında gerçekleştikten sonra risk algısında iyileşme ile değer kaybeden ABD doları etkisi ile sert yükseliş gerçekleşti ve 1,02 seviyesi test edildi. Bugün Avrupa’da enflasyon verisi takip edilirken, ABD’de konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri açıklanacak. Genel olarak Perşembe günü AMB 25 Baz faiz artışı yapacağı beklentisi netleşmişken piyasada risk algısında değişimler paritede etkili oluyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,0175 ve 1,0200 direnç, olası satış baskısında ise 1,0100 ve 1,0050 destek seviyeleri takip edilebilir.

EUR-USD

Ons Altın

Ons altın önemli destek seviyelerinden dün yukarı yönlü tepki vermeye çalışırken 1723$ seviyesini geçemedi. Normal şartlarda güçlü destek noktalarından daha güçlü tepki yükselişleri gerçekleşmesi gerekiyor. Bunun olmaması özellikle 1690$ seviyesini bir kez daha ön plana çıkardı. Bugün veri akışının ons altın üzerinde etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Genel olarak 1690$ zarar durdur ile 1700$ ve altına geri çekilmelerde tepki yükselişleri için alışlara devam edilebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde ons altında 1.717 ve 1.725 direnç, olası satış baskısında ise 1.700 ve 1.690 destek seviyeleri takip edilebilir.

ons

Brent Petrol

Brent petrol, arza yönelik endişelerin tekrardan gündeme gelmesiyle birlikte 100 dolar seviyesinin üzerine attı. Suudi Arabistan'ın Biden'e petrol üretiminde net bir taahhütte bulunmaması ve Kanada'dan ABD'ye gelen petrol akışında yaşanan kesintiler fiyatlamalar üzerinde etkili olan temel faktörler arasında yer alıyor. 50 ve 100 günlük üssel hareketli ortalamasının altında fiyatlanan Brentte 105 dolar seviyesi kritik. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 103 ve 105 dolar direnç; 100 ve 99,00 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

brent

Gram Altın

Gram altında kurda yatay yukarı yönlü beklenti devam ederken, bu beklentinin özellikle Perşembe günü gerçekleşecek TCMB PPK toplantısına kadar devam etmesini bekliyoruz. On saltında ise önemli destek seviyelerinden yükselişlerin sınırlı kaldığını ve bu gelişmenin fiyatlar üzerinde baskı yaratmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu durumda gram altında da yükselişler sınırlı kalabilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 967 ve 975 dolar direnç; 950 ve 945 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

gram altın

BİST 100 Endeksi

BIST 100 endeksinde sıkışık ve keyifsiz ortam devam ediyor. 2345 seviyesi aşağı yönde kırılmadıkça bu seviyeden yukarı yönde tepkiler gelebilir. Buna karşın 2472 seviyesi aşılmadıkça da alımlar bu seviye ile sınırlı kalabilir. Endeksin hangi tarafa kendini atacağını şimdilik bilmiyoruz. Bu aralığın izlenmesinde fayda olacaktır. Dirençler: 2472 / 2500 / 2524 Destekler: 2345 / 2330 / 2300

bist 100

Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler- İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (BİST 100)

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
altın
dolar
euro
borsa istanbul
ekonomi