Enflasyon kontrolden çıkıyor! Dünya ekonomisinde bugün

Enflasyon kontrolden çıkıyor! Dünya ekonomisinde bugün

Yaşanan küresel enflasyon krizini merkez bankaları agresif faiz artışları ile çözmeye çalışırken, FED‘in hem parasal sıkılaşma uyguladığı hem de faizleri artırdığı gözlendi. Dünya ekonomisinde bugün yaşanan flaş gelişmeler...

Societe Generale stratejistinden uyarı

Societe Generale stratejisti Manish Kabra, “Genel resme baktığımızda ABD’de ekonomi politikalarının temkinli olduğunu ve hisse piyasasında aşağı yönlü hareketin hakim olduğunu görüyoruz, çok fazla endişe var. ABD’de aynı anda iki farklı şey oluyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) küresel döngü yavaşladıkça zayıf gelen verilere rağmen faiz artırımlarına devam ediyor” dedi. Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Kabra, “Enflasyon kontrolden çıkıyor, döngünün sonlarına yaklaştık, ABD tahvil getirilerinde tarihin en hızlı artışı gerçekleşti” vurgusunda bulundu.. FED’in 28 yıl sonra yaptığı ilk faiz artırımının ardından getiri eğrisinin terse dönüşünü ‘oldukça sıradışı’ olarak tanımlayan Kabra, “Hisse senetlerinde bu seviyeler hiç görülmemişti” ifadelerini kullandı.

İsrail'den 11 yılın en büyük faiz artışı

İsrail Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan artırdı. Bu, Stanley Fischer'ın Merkez Bankası Başkanı olarak görev yaptığı 2011'den beri en büyük faiz artışı olarak kayda geçti. Banka böylece Nisan'dan beri 3. faiz artışını gerçekleştirdi İsrail Merkez Bankası beklentilere paralel olarak politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 1,25'e yükseltti. Ülkede enflasyon Mayıs ayında yüzde 4.1 ile 11 yılın zirvesine ulaşmıştı.

Tahvil alımlarını yenileyecek

Avrupa Merkez Bankası (AMB), para politikasını iklim değişikliği hedefleriyle uyumlu hale getirmek için kurumsal tahvil alımlarında yeşil şirketleri desteklemeye yönelik ilave adımlar atılacağını duyurdu. AMB’den yapılan açıklamada, iklim değişikliğini para politikası operasyonlarına dahil etmek için ilave adımlar atılacağı belirtildi. Bankanın 344 milyar euroluk kurumsal tahvil portföyünü daha yeşil şirketleri desteklemek için kademeli olarak yenileceğin belirtildiği açıklamada, bankanın tahvil yatırım kararlarını verirken şirketlerin geçmiş performanslarına, karbon emisyonu azaltılması hedeflerine ve kamuya açıklanan verilere bakılacağı ifade edildi.

Euro Bölgesi üretici fiyatlarında en yavaş artış

Euro Bölgesi'nde üretici fiyat endeksi Mayıs'ta tahminlerin altında arttı. ÜFE 15 ayın en yavaş artışını kaydetti. Eurostat verilerine göre üretici fiyat endeksi (ÜFE) Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0,7 arttı. Bu, bir yıldan uzun sürenin en düşük artışı olarak kayda geçti. Önceki ay artış yüzde 1,2 olmuştu. ÜFE yıllık bazda ise yüzde 36,3'e geriledi. Beklenti 36,7'di. Yıllık ÜFE önceki ay yüzde 37.2 olmuştu. Enerji fiyatları Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0.2 düştü.

AMB yetkilisinden faiz tahmini

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyesi Madis Muller, enflasyonla mücadele için Temmuz ayında 25 baz puanlık artışla sıkılaşma döngüsünün başlaması gerektiğini belirtti. Muller, Euro Bölgesi ekonomisinin yüksek enflasyonla mücadele ettiği ve 50 baz puanlık faiz artışının dillendirildiği ortamda daha düşük montalı artıştan yana olduğunu söyledi. Aynı zamanda Estonya Merkez Bankası Başkanı olan Muller yetkililerin 50 baz puanlık artış için Eylül ayına kadar beklemesi gerektiğini ifade etti.

Goldman Sachs  fiyat tahminini düşürdü

Goldman Sachs 3. haftada da düşüşünü sürdüren demir cevheri için fiyat tahminini aşağı yönlü revize etti. Banka yılın son 6 ayı için fiyat tahminini yaklaşık yüzde 15 düşürerek ton başına 100 dolara çekti. Kurum e-mail yoluyla yaptığı açıklamada piyasadaki arz fazlası ve Çin ekonomisinin karantinalar sonrası açılmaya başlamasıyla 3 aylık fiyat tahmininin 90 dolar olduğunu açıkladı. Goldman'ın bu açıklaması, fiyatların yüzde 5 ile yaklaşık 2 haftanın en büyük düşüşünü kaydetmesinin ardından geldi.

Otomotiv devi Volvo'dan satışlarda düşüş beklentisi

Otomobil üreticisi Volvo Car, Çin'deki karantinaların üçüncü çeyrekte satışları olumsuz etkileyeceğini açıkladı. Volvo Car, Çin'deki Covid-19 karantinalarının üçüncü çeyrekte elektrikli ve plug-in hybrid araç teslimatını engelleyebileceği konusunda uyardı. İsveçli otomobil üreticisi, Haziran ayında satışların geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27 düşmesinin nedeni olarak parça sıkıntısına işaret etti. Buna rağmen üretim tarafında belirgin bir iyileşme görmeye başlayan şirket Haziran ayında yılın en yüksek seviyesinde araç üretimini gerçekleştirdi. Son yapılan açıklama, küresel otomobil pazarında son dönemde yaşanan tedarik zinciri sorununa işaret ediyor.

 

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
4 temmuz 2022 dünya ekonomi gündemi
Dünya
ekonomi