Enflasyon rakamları sonrası FED'de beklentiler yükseldi

Enflasyon rakamları sonrası FED'de beklentiler yükseldi

Geçtiğimiz gün açıklanan ABD enflasyon rakamları dünyanın en büyük ekonomisinde enflasyonun durdurulamadığını gösterdi.

ABD Merkez Bankası (FED), yükselen enflasyon karşısında iki ay üst üste para politikası rehberliğinden vazgeçme baskısı altında. Yatırımcılar giderek daha fazla FED’in ay sonunda faiz oranlarını bir yüzdelik puan artıracağını değerlendiriyor.

ABD’de Çarşamba günü açıklanan tüketici fiyatları ABD’de enflasyonun yıllık bazda %9,1 oranında yükseldiğini ve Kasım 1981’den bu yana en büyük artışı gösterdiğini işaret etti. Enflasyondaki artış ekonomistlerin en agresif tahminlerini bile geride bıraktı. Söz konusu durum ekonomik toparlanmanın engellenmesi pahasına enflasyonu düşürmekte kararlı olduğunu taahhüt eden FED için istenmeyen bir gelişmeydi.

FED yöneticileri 27 Temmuz’da açıklanacak faiz kararında politika faiz oranlarını %0,5 veya %0,75 puan artıracaklarına dair net sinyaller vermişti. Ancak enflasyondaki bu beklenmedik yükseliş FED’le yatırımcılar arasındaki iletişimi daha da bulanıklaştırma potansiyeli taşıyor.

Financial Times’ın haberine göre hedge fonu şirketi Kirkowald’un Baş Yatırım Sorumlusu Diana Amoa FED yönetimi için, “Yapmakta oldukları hata 25,50 veya 75 baz puanın üzerinde faiz artırmayacaklarını söylemeleri oldu ve belki de bundan ders çıkarmışlardır. Gerçekten veriye bağımlıysanız, verilerin hangi yöne işaret ettiğini özetleyebilmek için isteğe bağlı hedefleri bırakmanız gerekir. Verilerin söylediği şey, FED’in enflasyondaki bu yükselişle başa çıkmaya çalışmanın sadece erken aşamalarında olduğudur” ifadelerine yer verdi.

Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic Çarşamba günü, "endişe verici" enflasyon raporunun ardından yüzde 1’lik faiz artışına ilişkin soruya cevabında her ihtimalin olabileceğini belirterek piyasalardaki korkuları artırdı. Cleveland FED Başkanı ve ABD Federal Açık Piyasa Komitesi Üyesi Loretta Mester ise aynı gün Bloomberg International’da yaptığı açıklamada yüzde 1’lik faiz artışı ihtimalini azaltacak ifadelerde bulundu.

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
fed
Faiz artışı
FED toplantısı