Euro krizinde çarpıcı tahminler!

Avrupa’daki enerji krizi ve FED’in agresif faiz artışları uzmanlara göre eurodaki satış dalgasının devam edeceğini gösteriyor. Analistler ve yatırımcılardan çarpıcı tahminler peş peşe geliyor.

Küresel piyasa analistleri ve yatırımcılar, Euro ile doların eşitlenmesinden sonra dahi eurodaki satış dalgasının devam edeceğini öngörüyor. 

Euro, yıl başından bu yana dolar karşısında %12 değer kaybetti ve yirmi yıl sonra ilk defa 1 dolar seviyesine geriledi. Euronun 90 sent seviyesine doğru gerilemeye devam edeceğini öngören analistlerin sayısı ise gün geçtikçe artıyor.  Financial Times’ın haberine göre ING’nin Kıdemli Faiz Stratejisti Antoine Bovet konuyla ilgili açıklamasında, “Asıl sorun bir resesyonun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği değil, ne kadar kötüye gideceğidir” ifadelerine yer verdi. Citigroup analistleri bu hafta ortak para biriminde 0,90 ila 0,95 dolar arasında "düzensiz bir hareket" riskinin arttığını söyledi.

Japon bankası Nomura'nın Döviz Stratejisti Jordan Rochester da benzer bir görüşe sahip. Rochester euronun Ağustos ayı sonuna kadar 0,95 dolara düşeceğini, hatta Rusya'nın önümüzdeki hafta bakım süresi sona ermesinin ardından Kuzey Akım 1'i (Almanya'ya giden ana doğalgaz boru hattı) açmazsa 0,90 dolara düşeceğini tahmin ediyor. Varlık yönetimi şirketi BlueBay Asset Management'ın Kıdemli Portföy Yöneticisi Kaspar Hense de yavaşlayan büyüme nedeniyle euronun 0,95 dolara düşmesini bekliyor. Hense "Doğalgaz fiyatlarındaki sorunun ve Ukrayna'daki savaşın yakın zamanda ortadan kalkması muhtemel değil" dedi. ING'den Bouvet, ECB yetkilerinin bir yandan yükselen enflasyonla mücadele ederken diğer yandan da resesyon tehdidi arasında bölündüğünü ve kendilerini “bir çıkmazın” içerisinde bulduklarını söyledi.

Yatırımcıların günlük 6,6 trilyon dolarlık döviz piyasasındaki duyarlılığı için kilit bir gösterge olan vadeli işlem sözleşmelerindeki işlemlerse yatırımcılardaki karamsarlığı vurguluyor. Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu’nun 5 Temmuz'a kadar olan verilerine göre, hedge fonları gibi spekülatörler 16.900 sözleşmelik net kısa pozisyonlarla Aralık 2021'den bu yana euroya karşı en büyük düşüş bahislerini yürütüyorlar.

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
küresel piyasalar
euro
dolar