Kabine toplantısı sona erdi! KYK'da ana para ödenecek

Kabine toplantısı sona erdi! KYK'da ana para ödenecek

Son Dakika...Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Milyonlarca gencin beklediği Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçları için yeni düzenlemeyi Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu. Açıklama göre öğrenciler sadece ana parayı ödeyecek. Açıklamanın ardından  "Teşekkürler Kılıçdaroğlu" tweet'i Twitter'da Türkiye gündeminde ilk sıraya yükseldi.

 

Kabine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün Beştepe'de toplandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı 2 saat 15 dakika sürdü. Gündemdeki en kritik başlık ise Kredi Yurtlar Kurumu'nun kredi borçlarına yönelik yapılacak çalışma oldu.

Alınan karara göre çekilen KYK kredisi borçlarından sadece ana para tahsil edilecek. Krediye işlenen enflasyon farkı ya da faizler silinecek. Mevcut borcu olan ve krediye başvuracak olan öğrenci ya da mezunlar yeni düzenlemeden yararlanabilecek.

Erdoğan KYK konusunda şunları söyledi: 

"Bu yıl 520 binden fazla gencimiz burs, 800 binden fazla gencimiz öğrenim kredisi alarak eğitim öğrenimine devam etmiştir. Öğrencilerimiz lisansta 850 TL, bu göreve geldiğimizde 45 liracıktı, yüksek lisansta 1700 lira, doktora da 2550 lira Kredi ya da burs alıyor. Yılbaşında bu rakamları revize edeceğiz, yükselteceğiz. Kredilerin geri ödemeleri mezuniyetten 2 yıl sonra başlıyor. Bu sürede öğrenci sigorta girişi olan işe başlamamışsa e-Devlet üzerinden ödemeyi erteleyebiliyor. Yıllık güncelleme yurt içi fiyat endeksi farkına göre yapılıyordu, faiz uygulaması yapmadık. 

Son dönemde enflasyonun yükselmesi öğrenim kredisi güncellemelerinde beklenmedik rakamların ortaya çıkmasına yol açtı. Haftalar öncesinden talimatları verdik. Kabine toplantımızda kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyona farkı ya da faiz oranı olmaksızın sadece alınan kredi tutarı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Yani ana para. Kredi geri ödemesi yapan gençlerimiz faydalanacak. Toplamda 26 milyar liranın üzerindeki bir yükü gençlerimizin üzerinden kaldırmış oluyoruz. 3 milyon 157 bin gencimizin öğrenim kredi sorununu kökten çözmüş oluyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren kredi ödemesi başlayacak öğrenciler artık sadece aldıkları kredi miktarından sorumlu olacaklar."

"Teşekkürler Kılıçdaroğlu" tweet'i TT oldu

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, mezun öğrencilerin KYK kredi borcuna ilişkin sadece ana paranın ödeneceği duyurmasının ardından "Teşekkürler Kılıçdaroğlu" tweet'i Twitter'da Türkiye gündeminde ilk sıraya yükseldi.

Sosyal medya hesabından gençlere seslenen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Faizli KYK borçlarını ödemeyin! Bir sene içinde iktidara geliyoruz; sözünü verdiğim gibi, sizden sadece ana para talep edilecek, o da iş bulduğunuzda” paylaşımında bulunmuştu.

 

kılıçdaroğulu kyk teşekkür

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
son dakika
18 Temmuz 2022 kabine toplantısı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
KYK faiz