Merkez Bankası’ndan bankalara gönderildi! Oran artırıldı

 Merkez Bankası’ndan bankalara gönderildi! Oran artırıldı

Flaş Gelişme...Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) bankalara gönderilen yazıda oran artışına gidildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan bankalara gönderilen ve Bloomberg tarafından görülen yazıya göre açık piyasa işlemleri için teminat gösterilecek enflasyona endeksli tahvillerde iskonto oranı artırıldı.

TCMB Türk Lirası işlemleri ve Döviz piyasaları uygulama talimatları hakkında açıklama yaptı.  Açıklamada TÜFE'ye endeksli kıymetlerin iskonto oranının yüzde 30'dan yüzde 50'ye çıkarıldığı belirtildi. TCMB ile yapılan swap'lar için uygulanan teminat blokajının minimum yüzde 50'sinin Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) sepetinden oluşması kararlaştırıldı. Bankalararası para piyasası işlemleri için DİBS teminat bulundurma koşulu da yüzde 50 olarak değiştirildi.

Uyarıda bulundu 

Ekonomist Kerim Rota ise bu karar üzerine Twitter hesabından uyarıda bulundu. Rota yaptığı paylaşımda, " Bu karar ve TÜFE tahvilleri için iskonto oranının %50'ye çıkarılması en az %10'luk ilave bir "örtük" faiz artışıdır. 1 hafta içinde kredi almak isteyenler %70 faiz ile karşılaşırlar. Türkiye Modelinizde faizleri düşürüp yatırım, istihdam ve ihracatı özendiriyordunuz değil mi?" ifadelerini kullandı.

k1

DİBS nedir?

Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), Hazine Müsteşarlığı tarafından yurt içi piyasada ihraç edilen borçlanma senetlerini ifade etmektedir. Borçlu olan devlet, DİBS sahiplerine kupon ödeme tarihlerinde ve vade sonunda borçlu olduğu tutarı öder.

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
türk lirası
döviz
DİBS nedir?