Otomotiv sert frenledi!

Otomotiv sert frenledi!

Çip krizi ve pandemi nedeniyle otomotiv sektöründe uzun süredir tedarik sorunu yaşanıyor. Bu sorunlar nedeniyle dünyada yeterli sayıda araç üretilemedi ve bayiler boş kaldı. 

Çip krizi, Çin’deki karantina önlemleri ve Rusya-Ukrayna istilası nedeniyle tedarik zincirlerinde büyük problemler yaşayan otomotiv sektörü yılın ilk yarısında yeteri kadar yeni araç üretemedi. Dünyanın en büyük araç pazarlarında bayiler boş kaldı. Üzerine, dünya çapındaki yüksek enflasyon ve petrol fiyatlarındaki sıçramayla tüketici taleplerinin ertelenmesi de eklenince haziran ayında otomobil satışları adeta çakıldı. ABD, Avrupa ve İngiltere’de otomobil satışları rekor seviyelerde gerilerken, Çin pazarı teşviklerle ayakta kalabildi.

Hürriyet'te yer alan habere göre; haziran ayında Avrupa’daki binek araç satışları 26 yılın en düşük seviyesini gördü. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre, haziranda binek araç satışları geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 15.4 düşerek 886 bin 510 adede geriledi. Bu rakam, 1996 yılından bu yana görülen en düşük haziran ayı satış rakamı oldu. En büyük düşük yüzde 18.1’le Almanya’da kaydedilirken, İtalya pazarı yüzde 15 ve Fransa pazarı yüzde 14.2 geriledi. Ocak-Haziran döneminde ise satışlar Avrupa genelinde yüzde 14 daralarak 4.6 milyon adet olarak gerçekleşti.

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
çip krizi
Otomotiv sektörü
Otomobil