Resesyon endişesi emtia piyasalarını vurdu!

Resesyon endişeleri emtia piyasalarını vurdu!

Küresel resesyon endişeleri ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artırımlarına devam edeceğine dönük beklentiler emtia fiyatlarını etkiledi. 

Merkez bankalarının parasal sıkılaşma hamlelerinin ekonomik durgunluğa yol açacağına dönük endişeler emtia piyasasını vurdu. Altın, gümüş, bakır gibi metaller sert düşerken tarımsal emtialar da geriledi.

Yatırımcılar FED’den temmuz ayında 75, Eylül ayında 50 baz puan faiz artırımı beklerken talebin nasıl seyir izleyeceğinin belirsizliği emtia fiyatlarını aşağı çekti. Petrol fiyatları dün bir aydan uzun sürenin dip seviyesine düşerken tarımsal emtialar da yeni hasat sezonu öncesinde geriledi.

Brent petrol varil başına dün 180 dolar seviyesini görürken bugün kısmen kayıplarını toparlayarak 110 doların üstüne geri yükseldi. Ancak metallerdeki negatif hava sürdü.  Ayrıca Çin’de yaşanan üretim sorunları da metal fiyatlarını da negatif etkiledi. Ülkede artan çelik stokları ve üretimdeki yavaşlama nedeniyle üst üste 10. günü de kayıpla tamamlamaya hazırlanıyor. Savaşın başladığı mart sonun emtia fiyatları zirve yaparken resesyon sinyalleri ve Çin’den gelen haberler fiyatları geri çekti. Bakır fiyatları ton başına 8 bin 500 dolar civarında seyrederek 16 yılın en düşük seviyesini gördü.

Kalay günlük yüzde 5 düşüşle 30 bin dolara düşerken, alüminyum ve çinko da yüzde 1'e yakın değer kaybetti. Şangay borsasında alüminyum yüzde 2, nikel yüzde 7 değer kaybetti. Gümüş günlük yüzde 1 değer kaybıyla ons başına 21 dolar seviyesine gerilerken altın yüzde 0,5 değer kaybederek 1828 dolardan işlem gördü.

 

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
Resesyon
emtia
Emtia fiyatları