Sabit yaz saati uygulaması devam edecek mi? Bakan Dönmez'den net yanıt

Sabit yaz saati uygulaması devam edecek mi? Bakan Dönmez'den net yanıt

Özellikle kış aylarında tartışma konusu olan sabit saat uygulamasına yönelik eleştiriler sürüyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, konuyla ilgili TBMM'ye verilen soru önergesini yanıtladı.

Türkiye'nin sabit yaz saati uygulamasına geçmesi sonrası vatandaşların sabah saatlerinde, karanlık havada, güneş görmeden işe gitmeleri ve çocuklarını bu saatte okula göndermeleri tartışılmaya devam ediyor. Konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir de soru önergesi verildi.

Enerji verimliliğine katkı

Kış aylarında tartışma konusu olan sabit saat uygulamasına yönelik eleştirileri cevaplayan Dönmez, uygulamanın elektrik verimliliğine kayda değer katkı sağladığını belirtti. İTÜ tarafından yürütülen bilimsel çalışmalarda sabit saat uygulamasının hem elektrik tüketimine olan etkisi hem de psikolojik ve sosyolojik etkilerinin analiz edildiğini hatırlatan Dönmez, "Bu kapsamda; Ülkemizin batısındaki nüfus, kentleşme, sanayileşme ve enerji yoğunluğu dikkate alındığında, uygulanmakta olan saat diliminin GMT+3'de sürekli bulunmasının ülkemiz nüfusunun büyük bölümünün gün ışığından daha uzun süre faydalanmasına ve enerji verimliliğine kayda değer katkı sağladığı ortaya konmuştur" ifadelerini kullandı.

Yaz saati uygulaması nedir, ne zaman başladı?

100 yıl önce İngiltere’de başlayan yaz saati uygulaması Türkiye dahil pek çok ülkede enerji tasarrufu ve gün ışığından daha fazla yararlanmak gibi nedenlerle kaldırılmaya başlandı.

Her sene Ekim ayının son hafta sonunda Cumartesi gününü Pazar gününe bağlayan gece Kış saati uygulamasına geçilir ve saatler 1 saat geri alınırdı. Ancak yaz saati uygulaması nedeniyle artık saatler ileri ve geri alınmıyor.

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
Sabit yaz saati uygulaması devam edecek mi?
Yaz saati uygulaması nedir
ne zaman başladı?