Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan flaş S-400 duyurusu

Son Dakika... Türkiye'nin risk priminde yükselişe, Borsada ise sert satışlara neden olan Tass'ın S-400 haberiyle ilgili Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan bir açıklama geldi.

"Rusya ve Türkiye ikinci parti S-400 sevkiyatı için sözleşme imzaladı" haberleri üzerine Savunma Sanayii Başkanlığı, S-400 alımı ve üretimi konusunda basında yer alan haberlerin doğru olmadığını ifade etti.

Başkanlık resmi kaynaklarından S400 tedarik sürecine ilişkin yapılan açıklamada, "Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir." ifadesi kullanıldı.

Konuyla ilgili Bloomberg HT yayınında şu detaylara yer verildi;  "Bir kere ikinci bir anlaşma söz konusu değil. Türkiye ile Rusya arasında yeni bir S-400 alımı ile ilgili bir anlaşma yok. Hatırlayalım Türkiye ile Rusya arasında S-400 anlaşması yapıldığında Türkiye Rusya’dan iki sistem olarak S-400 alımını gerçekleştirmişti. Bunların ilki zaten hazır sistemdi ve teslim edildi. Şimdi ikinci ile ilgili olarak Türkiye ile Rusya arasındaki görüşmeler devam ediyor, zaten başında beri devam ediyordu.

İşin doğrusu böyle

Dolayısıyla bugün Rusya tarafından kamuoyuyla paylaşılan açıklama yapılan görüşmelerin ilk S-400 anlaşmasında yapılan anlaşma çerçevesinde teslim edilmesi öngörülen ikinci parti S-400’lerle ilgili. Bunlar teknoloji transferi, Türkiye’de üretilecek parçalar gibi teknik detaylar. Şu anda Rusya ile Türkiye arasında görüşülüyor. Dolayısıyla bugün paylaşılan haber sanki yeni bir anlaşma varmış ve Türkiye yeniden bir S-400 alımı yapıyormuş gibi anlaşılmakla beraber işin doğrusu böyle değil. İlk yapılan S-400 anlaşmasının henüz Türkiye’ye gelmeyen parçalarıyla ilgili olarak teknik görüşmelerin aslında devam ettiğine yönelik bir haber bu."

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
son dakika
S-400
rusya
türkiye
Savunma Sanayii Başkanlığı