Sonunda bu da oldu!

AKP Ekonomi modelinin motoru olan inşaat alarm veriyor! Dışa bağlı üretim şimdi inşaatçıları da artan çimento fiyatları ile vurmaya başladı. 

 

AKP Ekonomi modelinde inşaat yıllardır çok önemli oldu. Konut üreterek diğer sektörleri harekete geçirmek bugüne kadar çalıştı ancak şimdi sistem teklemeye başladı. Zamanında ileri teknoloji içeren mal üretimine yatırım yapmayan Türkiye bu hatasının bedelini pahalıya ödeyecek gibi. Çünkü konut üretimi de pahalı çimento nedeni ile durmaya başladı. Konutun durması ekonominin itici gücünün azalması demek.

Müteahhitler çimento sektörüne yönelik eleştirileri sonrasında inşaatları geçici olarak askıya aldı.

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada daha önce duyurdukları gibi inşaatları geçici olarak durdurduklarını söyledi. Tellioğlu, boykotun süresine gelişmelere göre karar vereceklerini söylerken, "2 günde de bitirebiliriz, 15 gün de uzatabiliriz" diye konuştu.

Daha önce yaptığı açıklamada Tellioğlu, çimento fiyatlarında yüzde 200’ü bulan haksız zamlar olduğunu belirterek çimentocularla masaya oturmak istediklerini belirtmişti. Tellioğlu, masa talebine herhangi bir yanıt alamayınca grev kararı aldıklarını açıklamıştı.

Tellioğlu şu açıklamaları yapmıştı: Çimentocular, ‘üretim kapasitesi 115 milyon ton. 80 milyon tonluk üretim var. Bazıları yurtdışına sattığımızdan dolayı tedarik sorunu yaşıyoruz’ diye açıklama yapıyorlar. Bu, yurtdışına sattığın için tedarik sorunu değildir, bu içeride üretimi kısıtlayarak fiyatı artırma politikasıdır. Bunu doğru bulmuyoruz. Ayrıca şu anda 4-5 büyük yatırımcının ilgili bakanlıklara çimento fabrikası kurmak için müracaatı olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla içeride çimento üretimini karşılamada kapasite sıkıntısı varsa bu yatırımcılara izin verilerek çimento sektörünün daha da büyütülmesine tarafız. Gerekirse de çağrımız karşılık bulmazsa biz de çimento fabrikaları kurma girişimine başlayabiliriz.

Haber Kategorisi
Güncel