Dolarda CDS alarm veriyor!

Dolarda CDS alarm veriyor!

Türkiye'nin CDS'i 2008'den beri en yüksek seviyeye çıktı.

 

 

Türkiye'nin risk priminde yükseliş ivmesi devam ediyor. Türkiye tahvillerinin risk primi 800'ü geçti.

Son rakamlara göre, 10 milyon dolarlık tahvili 5 yıllığına sigortalamak için istenen para 4 milyon dolar oldu. 
Bu rakam yıllıkta 800 bin dolar demek ve CDS arttıkça Türk şirket ve bankalarının bulacağı yurtdışı kaynakların faizi artarak kura yukarı yönlü baskı yapıyor.

cds

CDS nedir?

 

CDS nedir ve ne demek sorusu, piyasaları yakından takip eden pek çok kişinin araştırdığı konular arasında yer alıyor. İşte, CDS hakkında merak edilenler ve detaylı bilgiler...

Kredi risk primi ya da İngilizce ifadesiyle CDS, alınan bir kredinin geri ödenmeme riskini tespit etmek ve bu riske karşı kredinin sigortalanması için kullanılan değerdir.

Faiz doğası itibarıyla alacaklının geri ödememe riskini içeren bir risk primidir. Kredi risk primi ise bu riskin sistemli bir şekilde finansal enstrümana dönüştürülmüş ve sayısal olarak ifade edilmiş halidir. Alacaklı, kredinin olası geri ödenmeme riskine karşı verdiği borcu sigorta eder, bu sigorta işlemi ve sigorta için belirlenen bedel ise kredi risk primine tekabül eder. Bu prim bir ülkeye olan finansal güven baz alınarak serbest piyasa tarafından belirlenir. Kredileri sigortalayanlar finansal güveni oluşturan parametrelere göre geri ödememe riskini ve riski satın almaya razı oldukları primin değerini belirlemeye çalışır. Kredi risk primi ifade edilirken her %1 faiz oranı 100 baz puana tekabül eder. Kredi risk priminin 100 olması durumda borç için beklenen faiz oranının %1 olduğu varsayılır.

Örneğin 2019 yılında Çin’in kredi risk primi 32 baz puan iken Güney Afrika’nın kredi risk primi 165 baz puandı. Bu durumda Çin uluslararası piyasalardan aldığı borç için %0,32 oranında faiz öderken Güney Afrika %1,65 faiz ödüyordu.

 

Haber Kategorisi
Özel Haber
Etiketler
Türkiye CDS dolar
CDS nedir?
CDS ne anlama gelir?