Doları durduracak büyük silah!!

Ekonomi ve siyaseti yönetenler enflasyon ve kuru durdurmak için yeni yöntemler denemeye başladı

 

AKP'nin bir türlü çözemediği ve 2023 seçimlerinde onu iktidardan uzaklaştıracak en büyük sorun ekonomi. Fiyatları düşüremiyor, doları tutamıyor. Sorunları çözmek için bir irade, plan, ekip olmayınca da elinde kalan son iki silahını çekti.

Nedir bunlar dersek,

1-Boş vaatler, hayaller ile halkı oyalamak, 2023'e kadar süre kazanmak.

2-Vatandaşın dini duygularını kullanarak hedef şaşırtma, suçluyu kendisinden başka yerlerde göstermeye çalışma. Bunun için de son moda Diyanet İşleri'nin Cuma hutbeleri olmuştur.

Yanlış anlamayın, Diyanet'in hutbelerinde söylediklerine karşı değilim. Aksine destekliyorum, ancak sorun şu ki, sorunun ana çözümünü beceremeyen bir iktidarın umutsuzca başkalarını suçlamak için her aracı kullandığını görüyorum.

Geçen Cuma camilerde ne denildi? "Allah'a ve ahiret gününe inanan bir mümin, işinde ve ticaretinde harama ve gayr-ı meşru kazanç yollarına başvurmaz. Ölçü ve tartıda adaletsizlik yapmaz. Malını satmak için yemin etmez. Karaborsacılık yapmaz, fırsatçı davranmaz. Fâhiş fiyatlarla insanları mağdur etmez. Alışverişte fiyatları kızıştırmaz, başkasının pazarlığını bozmaz. Hâsılı, dünya hırsına kapılıp da harama bulaşmaz"

Doğru söze ne denir? Lakin bu ülkede an itibari ile yaşanan fiyat artışları fahiş ise bunun sorumlusu esnaf, üretici ve çiftçi değil!

Çok ince bir yerden hedef şaşırtmaca yapılıyor. Ama bunu kabul edemeyiz. Bugün fahiş fiyatların tek sorumlusu AKP politikalarıdır.

AKP sütten çıkmış kaşık, bizler ise gözleri kâr hırsı ile dönmüş azgın insanlarız! Bu mudur? Hadi oradan!

AKP devleti yönetiyor. Bu yönetimi yaparken üretim modelini belirlemiş. Nedir o? Dışa bağlı, ithalatçı model. Çöpü dahi dış girdi olmadan üretemeyen bir ekonomide; dolar/euro, dış gelişmeler ya da AKP'nin yaptığı siyasi hatalarla yukarı gitsin, sonra ithalat pahalı hale gelsin ve mal fiyatları girdiye bağlı olarak artsın, sonra dönün esnafı, üreticiyi suçlayın kim inanır buna?

Peki Almanya, Fransa, ABD, Çin, Japonya neden enflasyon konuşmuyor? Bu ülkeler neden dolar kâbusu görmüyor? Çünkü AKP'nin yapmak istemediği eğitim reformunu yıllar önce yapmışlar, iş hayatında kaliteli personel çalışıyor. Yüksek teknolojiye dayalı üretim ve ihracat modelleri var. İyi arı, iyi bal yapıyor yani.

AKP neden eğitim reformu yapmıyor? Söyledik, söylemeye devam edelim: Çünkü dünya standartlarında fizik, kimya, matematik, mühendislik, yabancı dil, işletmecilik öğrenen gençler dönüp AKP'ye bakmaz bile. Gerçi Z Kuşağı AKP'yi çoktan defterden sildi o da ayrı dava…

Gençler yandaşların bir eli yağda diğeri balda yaşamlarını, bir kesimin dudak uçuklatan servete ulaştığını, ülkede kendileri işsizken birilerinin 3-4-5 maaş aldığını artık görüyor… Ama AKP bu uyanışın eğitim reformu ile genele yayılmasını istemiyor.

Diğer konu şu; AKP, piyasa mekanizmasını baştan yanlış kurmuş. Mal üretimi ve tüketiminde denge yok. Toplumu sadece harcamaya alıştırarak ülkeyi sanayiden ve tarımdan koparmışlar. Devlet mekanizmasını Başkanlık Sistemi ile çolak etmişler. Eski sistemde piyasa denetlemesini yapan bakanlıklar, belediyeler işlevsiz kalmış. Üretim sorunlarının üstüne piyasa düzenlemelerinde yaşanan aksaklıklarla sorunlar çığ gibi büyümüş. Sadece yasa yaparak işlerin döneceğini sanmış bir yönetim var. Oysa yapılan yasaların uygulaması olmazsa neye yarar? Fiyat artırmak yasaktır! Oldu, gel o zaman düşür? Üretmeden nasıl başaracaksan…

Şimdi bu durumdan Diyanet hutbesi ya da yandaş köşe yazıları, haberler ve TV yayınları ile sıyırmanız mümkün mü? Değil, çünkü sorun somut bir şekilde açlık olup mideden gelen güçlü bir sinyal olarak karşımıza çıkıyor. Bu sinyali beyin yıkayarak unutturmanız mümkün değil.

Gerçeği eğip bükmenin diğer yolu, yani ikinci silah ise vaatler, hayaller. CB Erdoğan fahiş fiyatları önleme vaadi veriyor ama üretimin nasıl artacağını anlatmıyor? Bölüşümde adaletin nasıl geleceğini söylemiyor? Yatırım için tasarrufların artması gerekiyor ama kendisi kaç uçak satacağını, makam arabası sayısını düşüreceğini açıklayıp topluma rol model olmuyor. CB Erdoğan 17 uzak ülkeye 81.5 milyar dolar ihracat hedefimiz var diyor ama ihracat içindeki yüksek teknoloji içeren ürünlerin payının %3'den nasıl artacağını söylemiyor? Yüksek teknoloji ürünleri satmadan AKP'nin yıllardır söylediği ve bir türlü tutmayan ihracat hedeflerinin nasıl gerçekleşeceği hala büyük bir gizem…

Ben size olanı söyleyeyim atalarımız ne güzel demiş: Lafla peynir gemisi yürümez! Yürümedi, yürümeyecek…

Analiz: Evren Zelyut

Haber Kategorisi
Özel Haber