GES'in acı reçetesi! İki yatırım aracı için tehlike çanları!

GES'in acı reçetesi! İki yatırım aracı için tehlike çanları!

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada enflasyon ve döviz kuru için atılacak yeni adımlar açıklandı. Açıklamanın ardından ekonomide dolara karşı yeni enstrüman GES'in acı reçeteleri tek tek ortaya çıkmaya başladı.

 

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı dövize karşı aldığı ilk tedbiri açıkladı. İlk tedbir olarak GES yani gelire endeksi senetler olarak açıklama yaptı.  Kendi Youtube kanalından yaptıkları analizlerde GES'in ekonomiye olan katkı ve zararlarını anlatan ekonomistler Evren Devrim Zelyut ve Remzi Özdemir dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

GES giydirilmiş kıyafet

GES'i giydirilmiş kıyafete benzeten Remzi Özdemir bu sistemi 2009'dan hatırladığını söyleyerek şunları söyledi;

"Hazine GES'i açıkladığı anda 2009'daki yaptığım haberi hatırladım. Gelire Endeksli Senet dediği (GES) aslında kârlı bazı kamu kuruluşları ki DHMİ, THY, DMO gibi 7-8 kuruluşun ki o dönem kârlı olarak kabul ediliyordu tabi şimdi bunun içine neler koyacaklar bilemiyoruz. Böyle kârlı kuruluşların kârlarının garanti edilerek vatandaşa sunulması.

Aslında bu bir nevi hazine tahvilinden başka bir şey değil. Yani her ne kadar gelire endeksli deseler de yani faiz hassasiyeti olan insanlara karşı giydirilmiş bir kıyafet aslında. Yani başka hiç bir şey değil . Çünkü normal şartlarda bu şirketlerin gelirinin önceden tahmin edilmesi ve sabitlenmesi teknik olarak imkansız. Ama hazine şöyle bir açık yakalamış, diyor ki 'ben sana bunu garanti ediyorum. Üstü olursa senin altı olursa ben sana garanti ettiğim rakamı veriyorum' diyor.

Bu ürün ilgi görecek mi?

Burada en önemli sorun şu, Bu ürün ilgi görecek mi? Bununla ilgili iki konu var. Birincisi, bu ürün tamamen İslami hassasiyeti olan insanlara yönelik hazırlanıyor. Fakat bu insanların büyük bir bölümü kur korumada aynı zamanda katılım bankalarında da ciddi bir rakamlara ulaşmış. Bu İslami finans kuruluşlarında da ciddi rakamlar var. Çünkü bunun faiz olmadığı konusunda fetva verildi.

Dolara dönmemeleri için ara formül 

İkinci konuda da soru şu; Kur korumanın bir bölümü oraya mı geçirilmeye çalışılıyor. Bu haziran ayında kur korumada dehşet bir dönüş var . Yani yaklaşık 300 milyarlık bir dönüş var. Bu insanlar acaba devam mı edecek yada geri vazgeçip dolara mı dönecek. İşte dolara dönmemeleri için bence böyle bir ara formül bulundu

Bu başarılı olur mu?

Bana göre başarılı olmayacak ancak eğer buradaki getiriyi enflasyonun çok üzerinde taahhüt ederlerse mesela aylık yüzde 4-5 yada daha üstünü enflasyonun bir tık üstünü taahhüt ederlerse o zaman ciddi bir para akışı olabilir. İşte onunda süper bonodan hiç bir farkı kalmayacak. 'Ben sana üç aylık yüzde 25 hatta 30 da garanti veriyorum' derse ki normal şartlarda enflasyon önümüzdeki dönemde yüzde 4-5 düzeyinde olacak. Üç ayda nerden bakılırsa yüzde 20 verecek. Yüzde 20 süper bononun faizine yakın. Yani burada bir çıkmaza girdi. Tamamen bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz"

Abbas yolcu

Zelyut ise GES'in iki yatırım aracının kafasını yiyebileceğine dikkat çekti.

Zelyut, " Bu ürün eğer yüzde 70 enflasyon ve enflasyonun üstünde bir tık üzerinde bir şey olursa dolara karşı bir savunma yapabilir.  Doları yüzde 70 getiri sunsa bile doları düşüremez.  

Doların yukarı çıkmasının nedeni cari açık. 5 ayda 43 milyon dolar açık var ve bu açığı kapatacak mekanizma yok. GES eğer bu açığı kapatacak bir mekanizma olsaydı derdim ki doları düşürür. Ama GES yerleşiklerin lira mevduatını dolara kaçmaması için bir baraj. Ama mevzu bu değil. Dolar kıtlığı var. 180 milyar dolar borç var ve de  6 milyar dolar özel sektöre bu ay için ödeme yapılacak. Bu yüzden fiziki dolar bulunamıyor. Yani keş nakit dolar yok. GES, Suudi Arabistan'dan, Katar'dan, Azerbaycan'dan, Amerika'dan fiziki dolar getirecekse ceketimi iliklerim . Ama bu fiziki doları getiremeyecek. Yurt içindeki yerleşikleri dolar talebini engelleyecek. Kısacası GES, enflasyon yüzde 70 olsa 1-2 hafta tutar bu doları . Sonra yine abbas yolcu" dedi.

Kafalarını yer

Ekonomis Zelyut, GES'in iki yatırım aracının kafasını yiyebileceğini de ifade ederek, " Bu iş borsanın kafasını yer. Yani orada senette olan yükseliş trendini kaçırmış olan yatırımcı umut içinde olan bu son düşüşten de korkarak GES'e girebilir. Dolayısıyla borsayı düşürücü bir etki yapabilir. Borsa ve altını etkileyebileceğini düşünüyorum" vurgusu yaptı.

Daha fazlasını iki ekonomistin Youtube kanalından izleyebilirsiniz
>>>>   https://www.youtube.com/watch?v=MS4zFjkZszM   <<<<<

Haber Kategorisi
Özel Haber
Etiketler
GES
Ekonomist Evren Devrim Zelyut
Ekonomist Remzi Özdemir
Youtube