Merkez Bankası anketinde ürküten gerçek

Merkez Bankası anketinde ürküten gerçek

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) kapasite kullanım oranlarını açıkladı. 2022 Temmuz'da oran yüzde 78,2 çıktı. Uzmanlar, bir ekonomide kapasite kullanım oranı 80'e yaklaşmışsa enflasyonun can yakmaya devam edeceği söyledi.

Kapasite kullanımının artıyor olmasını çoğu insan olumlu olarak görür. Ancak yüzde 75 üzerine çıktığında hele 80'e yaklaştığında bu durum o ekonomide ek yatırımların yapılması gerektiğini gösterir. Yatırımlar yapılmaz ise üretim miktarı artmaz mal miktarı düşük kalır fiyatlar ise yukarı gider.

Bu nedenle kapasite  kullanımında denge rakamı 70-75 arasındaki bir seviyededir. İşte konu ile ilgili Merkez Bankası'nın raporu:

2022 yılı Temmuz ayında, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1733 iş yeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlar toplulaştırılarak değerlendirilmiştir. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,6 puan artarak yüzde 78,2 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,6 puan artarak yüzde 78,1 seviyesinde gerçekleşmiştir.

kapasite

kapasite

kapasite

 

 

Haber Kategorisi
Özel Haber
Etiketler
türkiye cumhuriyeti merkez bankası
İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı
ekonomi