TCMB rezervlerinde kırmızı alarm!

TCMB rezervlerinde kırmızı alarm

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) rezervlerindeki eksi rakam her hafta daha kötüleşiyor. Dolar kıtlığı adım adım ödemeler dengesi krizine gidiyor.

Avrasya Yatırım / Özel Haber

Türkiye rezervlerini bir türlü dolduramıyor. Ticaret Bakanlığı verilerine göre mal ticaretine bağlı olarak olarak 6 ayda 51 milyar dolar açık verdik. İhracatta rekor haberleri yapanlar ithalatın nasıl arttığını görmüyor. Buna ek olarak yabancıların Türk hisse ve tahvillerini satışı da devam ederek dolar kıtlığını artırıyor. Bütün bu gelişmelerin rezervleri nasıl etkilediğini anlamak için Merkez Bankası hesaplarına girdik işte son durum:

Merkez Bankası’nın “Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri - Haziran 2022” raporu içinde 14 Temmuz 2022 tarihine ait swaplara baktığımızda rakamın 61 milyar 189 milyon dolar olduğunu görüyoruz.
TCMB REZERV

Merkez Bankası bilançosuna baktığımızda ise 21 Temmuz itibariyle;
Dış Varlıklarımız, 1 trilyon 795 milyar 497 milyon TL
Toplam Döviz Borcu, 1 trilyon 829 milyar 592 milyon TL
Aradaki fark (Borç-Varlık) -34 milyar TL yani 1,9 milyar dolar eksideyiz.
Bu rakama swap ile alınmış borçları da eklersek,  61,1+1,9 = -63 milyar dolar kasa eksidedir.

Türkiye’nin kasasında -63 milyar dolar, kısa vadeli borcun 181 milyar dolar, cari açığın da 40 milyar dolar olduğunu düşünürsek, ödenmesi gereken 220 milyar dolara karşı kasanın -63 milyar dolar oluşu önümüzdeki dönemde kuru çok daha olumsuz etkileyecektir.

Haber Kategorisi
Özel Haber
Etiketler
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
tcmb
TCMB Rezerv