Dolar ve altında sabah raporu

Küresel gelişmelere baktığımızda, yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Ahlatcı Yatırım tarafından hazırlanan sabah piyasalar raporu...

 

Temmuz ayında Çin’de perakende satışları, sanayi üretimi ve yatırımların hep birlikte yavaşlaması ve tahminlerin altında gerçekleşmesinin ardından Goldman Sachs, Çin 2022 büyüme tahminini %3,3’ten %3’e indirdi. Çin hükümeti ekonominin bu yıl yaklaşık %5,5 büyümesini bekliyordu. Goldman ekonomistleri temmuz verilerinin sınırlı kredi büyümesi ile birlikte yavaşlayan iç talebi yansıttığını belirterek tahminlerindeki aşağı yönlü revizyona gerekçe olarak artan Kovid vakaları, enerji arzında yaşanan sıkıntılar ve büyük ölçekli bir teşvik paketinin düşük ihtimal olmasını gösterdi.

Dün piyasaların radarında 26-27 Temmuzda gerçekleşen Fed toplantı tutanakları vardı. Fed’in üyeleri ekonomide istenmeyen bir zayıflık yaratmamak için bir noktada faiz artış hızını düşürmek gerekliliğine dikkat çekti. Yine de mevcut sıkılaştırmanın ABD enflasyonunu düşürmede işe yaradığına dair görüşün tutanaklarda ağırlık kazandığı görüldü. Fed’in faiz artışlarında dozun düşürülebileceği mesajı sonrası Amerikan tahvillerinde yükseliş gözlemlenirken Çin büyüme endişeleri küresel piyasalarda satış baskısı yaratmış durumda. Brent, petrol spot piyasada son 6 ayın en düşük seviyeleri olan 92 dolar seviyelerini test ettikten sonra, bu sabah 93,40 dolar seviyelerinden işlem görüyor.

Yurt içi gelişmelere baktığımızda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ağustos faiz kararını 14:00’te açıklayacak. Beklentiler, politika faizinin %14 seviyesinde sabit tutulması yönünde. Her ne kadar bazı analistler bu yılın geri kalanında bir noktada faiz artışı beklese de özellikle son iki haftada 10 milyar doları bulan brüt rezerv artışı TCMB’ye faizde adım atmamak için alan tanıyabilir. Bugün yurt içinde TCMB faiz kararı, yurt dışında Euro Bölgesi enflasyon, ABD Philadelphia Fed imalat endeksi, mevcut ev satışları verileri takip edilecek.

DOLAR

Kurda yaklaşık 16 iş günüdür 17,90-18,00TL aralığında fiyatlama devam ediyor. Bugün her ne kadar TCMB PPK toplantısı olsa da ve faizi yüzde 14 seviyesinde bırakılacağı düşünülse de bu gelişmelerin fiyatlama üzerine herhangi bir etkisinin olmayacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, 2. el konut satışları, CB öncü göstergeler endeksi ve Philadelphia Fed imalat endeksi verileri açıklanacak. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 17,98 ve 18,05 TL direnç seviyesinin takip edilebilir. Olası satış baskısı durumunda ise 17,85 ve 17,75 TL destek seviyeleri takip edilebilir.

ALTIN

Ons altında ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş ile yüzde 2,87 seviyesi görülmesi ve dolar endeksinde 107 seviyelerine yakın fiyatlama devamı aşağı yönlü baskıyı artırdı. Bununla beraber 1760$ destek bölgesine kadar geri çekilen ons altında bu seviyeden tepkilerinde sınırlı kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Bugün açıklanacak Avrupa enflasyon verisi beklentilerin altında kalırsa dolarda yaşanacak değer kaybı ons altında yukarı fiyatlamaları tetikleyebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde ons altında 1.775 ve 1.790 direnç, olası satış baskısında ise 1.755 ve 1.745 destek seviyeleri takip edilebilir.

Gram altında 1040TL seviyelerinden başlayan, ons altında yaşanan geri çekilme ile birlikte aşağı yönlü hareket devam ediyor. Kur tarafında son 16 iş günüdür yaşanan yatay fiyatlama gram altın için herhangi bir oynaklık yaratmadığını görüyoruz. Bugün gerçekleşecek TCMB PPK toplantısı kurda oynaklığa neden olmayacaktır. Diğer taraftan Avrupa Temmuz ayı enflasyon verisi beklentilerin altında kalırsa ons altında sınırlı yükseliş görebiliriz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 1030 ve 1045 dolar direnç; 1000 ve 985 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

 

 

Haber Kategorisi
Ekonomi