Petrolde Türkiye için fatura artıyor

Ağustos ayında 64 dolar olan Brent tipi petrol geçtiğimiz aylarda kesintisiz yükselerek 84 dolar seviyesine vardı. Bu durum Türkiye için ödenecek faturanın artması yani zam anlamına geliyor. 

 

Petrol fiyatları, küresel enerji krizinin piyasalardaki etkisinin devam etmesiyle yükselişini sürdürdü.

Vadeli kontratlar, New York piyasasında son üç seansta yüzde 2,5 yükseldikten sonra varil başına 82 doların üzerinde işlem görüyor. OPEC+ Eylül’de aylık üretim hedefine ulaşamazken yapılan ihalelerin sonucu olarak Rusya Avrupa’ya daha az doğalgaz gönderecek. Teknik göstergeler ise ham petrolün aşırı alındığına ve bir düzeltmenin gelebileceğine işaret ediyor.

Konuyla ilgili bilgisi olan delegelerin aktardıklarına göre, OPEC+ Eylül ayında üretimini planlanan miktarın yüzde 15 altında gerçekleştirdi. Üretimdeki düşüş, Angola, Nijerya ve Azerbaycan da dâhil olmak üzere bazı üyelerin yatırım, keşif ve diğer konularda yaşanan eksiklikler nedeniyle petrol üretiminde hedeflenen miktarı yakalayamadıklarını gösteriyor.

OPEC+’ın Eylül ayında teorik olarak, kararlaştırılan üretim limiti dâhilinde kalarak günde fazladan 747 bin varil üretebilmesi bekleniyordu.

Rusya Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Yardımcısı Alexander Novak’ın “Avrupa’ya daha fazla doğalgaz tedarik etme konusunda istekliyiz” açıklamalarına rağmen ihale sonuçları Gazprom’un Ukrayna üzerinden daha fazla gaz göndermek istemediğine işaret ediyor.

Pazartesi günü gerçekleştirilen ihalelerin sonuçlarına göre, Gazprom Ukrayna üzerinden gerçekleştirdiği doğalgaz ihracatını artırmayı planlamazken Mallnow kompresörü ve Polonya Yamal boru hattı üzerindeki hacmini ise çok sınırlı artırdı.

Kasım vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 0,1 yükselişle vairl başına 82,51 dolara kadar ulaştı.

Aralık vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,1 yükselişle varil başına 84,39 dolara geldi.

 

Haber Kategorisi
Ekonomi