Piyasalar toz duman! Dolar ve borsada kritik viraj!

Dışarıda merkez bankalarının aldığı kararlar, emtia fiyatlarındaki dalgalanma, jeopolitik gelişmeler; içeride enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadele sürüyor. Piyasalarda ortam resmen toz duman. Belirsizliğin iyice arttığı bir ortamda yatırımcılar da yön bulmakta zorlanıyor. İşte dolar ve borsadaki kritik virajlar...

Dolar kurunun 18 TL’ye doğru adım adım ilerlemesinin ardından ekonomi yönetimi tarafından bir dizi karar açıklandı.

İlk olarak birikimlerinin enflasyon karşısında erimesini istemeyenlerin dövize yönelmesini engellemek için Gelire Endeksli Senet (GES) alternatifi piyasaya sunuldu. Aslında genel beklenti enflasyona endeksli bir ürün yönündeydi ama öyle olmadı.Geride bıraktığımız hafta Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptığı açıklamayla enflasyona endeksli tahvil konusunda şu an için yeni bir adım planlamadıklarını söyledi.

Doların bu seviyesine dikkat!

Dünya'dan Ufuk Korcan'ın haberine göre, Dolar/TL paritesinde haftalık bazdaki grafikte yaşanan sert düşüşle birlikte 2 Mayıs 2022 haftasında başlayan yükseliş trendinin atına gelindi. Bunun yanında yine 17.07 TL seviyesinin de aşağı geçilmesi teknik açıdan olumlu. Düşüş eğiliminin devam etmesi için 15.60-15.73 destek bölgesinin kırılması gerekiyor. Bu gerçekleşirse ilk aşamada 14.85 ve 14.47 TL seviyelerine doğru bir geri çekilme hareketi gözlemlenebilir. Ancak paritenin bu seviyeler test edilse bile ana trendin hala yukarı yönlü olduğu söylenebilir. Bir trend dönüşümünden ve aşağı yönlü yeni bir trendden bahsedebilmemiz için ise 6 Eylül 2021 haftasında başlayan yükseliş trendinin kırılması şart. Bunun için ise bu 13.93 TL’nin altında fiyatlanmanın görülmesi gerekiyor. Olası yukarı hareketlerde ise tekrar 17.07 TL’nin üzerine çıkılması durumunda 18.25 TL seviyesinin görülme riskinin artacağı söylenebilir.

BİST 100'de tutunma

BİST 100 Endeksi’nde haftalık olarak 21 Şubat 2022 haftasında başlayan yükseliş trendi aşağı yönlü geçildi. Şu an için 2.340–2.254 puan seviyesine denk gelen destek bandının üzerinde kalma çabası var. Endeksin bunda başarılı olması şart. Bu gerçekleşmezse 2.260- 2.279 destek bandına kadar gerileme riski artacak. Bunlar gerçekleşmiş olsa bile endeksin hala 4 Ekim 2021 haftasında başlattığı yükseliş trendi üzerinde olduğu unutulmamalı. Bu trendin bu hafta için destek noktası 2.260 puan seviyesine denk geliyor. Önümüzdeki hafta için bu noktanın üzerinde kalındığı sürece ana trend hala yukarı yönlü. Olası yukarı hareketlerde ise 2.500–2.520 puan bandı önemli direnç noktası konumunda.

Haber Kategorisi
Ekonomi
Etiketler
dolar
borsa
BIST100