Ekonomistlerden asgari ücret zammına dikkat çeken tepki!

Asgari ücret zammına ekonomistlerden ilk tepki!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret komisyonu ile birlikte asgari ücretin yüzde 30 artışla 5.500 lira olduğunu duyurdu. Ekonomistler artış oranın enflasyonun çok altında kaldığını belirterek tepki gösterdi. Muhalefetten ve sendikalardan da art arda tepkiler devam etti.

Temmuz'dan geçerli olmak üzere asgari ücrete 5 bin 500 TL olarak zam yapılmasına ekonomistler değerlendirmede bulundu.

Ekonomist Evren Devrim Zelyut Twitter hesabından, " Açlık sınırı 6.391 TL olan ülkede asgarî ücret 5.500 TL oliyorsa bunun iki sonucu vardır: 1-Çalışanların yarıdan fazlası açlığa mahkum edildi 2-AKP, G20 içindeki Türkiye ekonomisinde yaratılan muazzam hasıladan halka pay vermeyi reddetti. Aslan payı yine oligarkların olacak!" ifadelerini kullandı.

Zelyut diğer bir paylaşımında ise, "Gözünüzü toprak doyursun! Bu emekçileri milyonlarca göçmeni getirip açlık sınırı altında yaşamaya mahkum ettiniz! Milyarlarca dolarlık ekonomiden açlık sınırı kadar dahi pay vermeyi çok gördünüz. Utanmadan maliyet büyük diye yalanlar atıp emekçi sömürüsünde tarihe geçtiniz! "

evren

Ara zammına bir tepki gösteren ekonomist Uğur Gürses ise şu ifadeleri kullandı: " “Yoksulsun sen yoksul kal”  5 aylık TÜİK enflasyonu yüzde 35, İTO istanbul geçinme endeksi 6 aylık artış yüzde 54, asgari ücret artışı yüzde 29"

gürses

Ekonomist Meriç Köyatası ise şu paylaşımda bulundu; " Dağ fare doğurdu. Yeni Asgari ücret 5500 TL. Artış yüzde 29... TUİK 5 ay enflasyon yüzde 36... ENAG beş ay enflasyon yüzde 56... Açlık sınırı 6391...Yeni asgari ücret şimdilik 323 dolar... Çin'in ve Bulgaristan'ın da altında...Avrupa ülkelerinde milletvekili maaşı, asgari ücretin 4 ila 7 katı arasında değişiyor. En kötüsü 7 katı olan oranı kabul edersek, milletvekili maaşı 56.000 ise asgari ücret de 8.000 olmalıydı."

meriç
meriç

 

İris Cibre de,  "Asgari ücret 29.3% enflasyon farkı ile 5500 TL'ye yükseltildi 5 aylık enflasyon 35.6% Açlık sınırı 6319 TL Yoksulluk sınırı 20.818 TL Enflasyonun yükünü 10 milyon asgari ücretliye yüklediniz Enflasyon farkı alamayan beyaz yakalıyı da asgari ücretli yaptınız Yazıklar olsun" ifadelerini kullandı.

iris

Yalçın Karatape ise, " Asgari ücrete 6 ayda oluşan enflasyonun çok altında artış yapıldı: %25. Düzeltme: %25 olarak yazdığım Erdoğan’ın telaffuz ettiği orandı. Meğer %30’a yakın artış olmuş. Ancak bu durum aşağıdaki mesajda ifade ettiğim gerçeği değiştirmiyor: resmî enflasyonun bile 10 puan altında" paylaşımında bulundu.
yalçının

TCMB eski başekonomisti Hakan Kara'da "yorumsuz" diyerek tablo paylaştı.

hakan kara asgari ücret

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla zammı değerlendirdi. Özgür Demirtaş da şunları belirtti:

“Bundan aylar önce Asgari ücrete yeni bir zam yapılacağını söylemiştim. Hem Sayın Cumhurbaşkanı, hem sayın Bakan HAYIR öyle bir artış gündemimizde YOK diye açıklama yapmıştı. Ben de HENÜZ bilmiyor olsanız bile yapacaksınız demiştim! Bugün yaptılar. Kasım gibi bu zammın da hiçbir işe yaramadığı görülecek. Dünyanın hiçbir yerinde yapılmayan ekonomi ve para politikası hataları ile ülkenin ne büyük çıkmaza girdiği anlaşılacak. Sayıca çok fazla olan Asgari ücretli arkadaşlarım da bunu canları yanarak anlayacak. Üzgünüm”

özgür asgari ücret

Muhalefet ve sendikalardan da tepki 

Muhalefetten ve sendikalardan yapılan ilk açıklamalarda, açlık sınırının altında kalan asgari ücrete yapılan zam yetersiz bulundu.

Ana muhalefet partisi CHP'den açıklamalar şöyle:

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: “Açlık sınırının 6391 TL olduğu bir ülkede, 6770 TL’nin altındaki her rakam, zülümdür, emek hırsızlığıdır.”

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç: “Erdoğan enflasyonu durdurulamadıktan sonra maaş artışları işe yaramayacaktır. Açlık sınırının altındaki 5 bin 500 TL asgari ücret vatandaşı açlığa terk etmektir! Güçlü demokrasi, güçlü ekonomi, güçlü Türkiye için oyunuzu altı oka basın!”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır: “Enflasyonun daha da kötüsü açlık sınırının altında belirlenen asgari ücret! Yani milyonlarca vatandaşımız açlığa mahkum edilmiştir.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın: “AK Parti İktidarının enflasyonu % 73,5, Milletin enflasyonu % 200 Ekonomik buhranın, hayat pahalılığın sorumlusu AKP iktidarı değilmiş gibi ‘müjde’ havasında asgari ücret’i 5500 TL yaptı. Sonuç dağ fare doğurdu…”

 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, katıldığı televizyon programında asgari ücret düzenlemesini, “Bu, olması gerekenin ve beklenenin çok altında. Asgari ücretin mutlaka, çalışanların, işçilerin, enflasyon karşısında yaşadığı kaybın giderilmesi gerektiğini, büyümeden, milli gelir artışından pay alması gerektiğini ifade etmiştik. Ne yazık ki gerçekleşmedi. Açıklanan rakam açlık sınırının bile altında. Asgari ücretin sadece mayıs ayında, bir aylık asgari ücretin alım gücündeki kayıp bin 500 liraydı. Aradaki fark bunu da karşılamıyor. Sadece mayıs ayındaki kaybı bile karşılamıyor. Enflasyondaki artış devam edecek, kayıplar da devam edecek. Bu ücrette milyonlarca işçinin yıl sonuna kadar hayatını sürdürebilmesi mümkün değil.” şeklinde değerlendirdi.

 

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
Asgari ücret zam
Asgari ücret temmuz yeni zam