İşte dolarda sert düşüşün sebebi!

BDDK kararının ardından 17'nin altını gören Dolar/TL, yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesini gördü.  Piyasa kapanışı sonrası kur ve altında aşağı yönde hareketlilikler başladı. Dolarda düşün sebebi ve kalıcı olup olmayacağı yönünde iki ekonomist dikkat çeken analizlerde bulundu. 

24 Haziran 2022 gününe 17,33 seviyelerinden başlayan dolar/TL, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) finansal istikrarı destekleyici yeni adımları duyurmasının ardından 16,4798 ile 6 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Dolar/TL, saat 20.30 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 3,5 azalışla 16,74,60'tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda Euro/TL yüzde 3,3 düşüşle 17,6660'tan, sterlin/TL yüzde 3,5 değer kaybıyla 20,5510'dan alıcı buluyor.

Ekonomistler Evren Devrim Zelyut ve Remzi Özdemir BDDK'nın kararı ile dolardaki sert düşüşü kendi YouTube kanalında değerlendirdi.

BDDK geç kaldı!

Özdemir, BDDK'nın bu hamlede geç bile kaldığını çok önce yapması gerektiğini söyleyerek,  "Olay son derece kolay bir çark ve basit bir düzeni bozdu. Aslında Merkez Bankası'nın yaptığı bir hatanın bedelini şu anda BDDK onarmaya, ödemeye çalışıyor. Bu hata Merkez Bankası'nın faiz indirimi ile beraber arada devasa enflasyon farkından dolayı 50-55 puanlık bir negatif faiz oluştu. Yani bu da banka ve şirketlerin hesabına geldi. Özellikle kur korumadan gelen yüzde 16'lık 1 trilyon liraya yakın bir para bankaların hoyratça kredi vermesine neden oldu. Şirketlerin hesabına geldi. Çünkü ortalama özellikle taksitli kredi dediğimiz kredilerde yüzde 50'ye kadar bankalar kullandırmamak için oran verdi ama o oranı kullandılar. Çünkü arada devasa bir kazanç vardı. Çark vardı. Yani o enflasyon farkı şirketlere büyük bir kâr yazıyordu. Şirketler sermayesini döviz artacak diye dövize kaydırdılar. İşletme sermayesi de olarak da  bankalardan yüzde 25-30-40 ne bulduysalar aldılar. İşte zaten son haftalarda da kredi hacminde anormal bir patlama vardı. Herkes bu çarkı döndürmeye başlamıştı.

Piyasalarda panik

İşte BDDK bu akşam buna 'dur' dedi. Dur demesiyle birlikte şu anda bir panik var. Panikle beraber şirketler satıyor. Ama şirketlerden daha çok vatandaşın sattığını görüyoruz. Şu anda bazı bankaların internet sitelerinde döviz alış-satış yapılamıyor. Piyasalarda tam bir panik havası var" dedi.

Düşüş kalıcı mı?

Ekonomist Zelyut çok kısa önce 17 alım yapılmamasını dile getirdiğini belirterek şunları söyledi:

"2-3 video öncesinden 17 üzerinde alım kesinlikle tavsiye etmiyorduk. Yine 17-18 arası alım tavsiye etmiyorum. 18'in üstünde 'müdahale gelebilir' dedim. Dolar şu an düşüyor 16.50'ye belki 16'ya düşecek. Ama dolar iddia ediyorum 20 TL'nin üzerine çıkacak.

Rezerve, enflasyona, ihracat-ithalat arasındaki farka baktığımda dolar kıtlığı var. Bu dolar kıtlığı bizi enflasyonla hesapladığım zaman 20'nin üzerine götürür. 20'nin üstüne gitmesin diye de hükümet elinden geleni yapıyor. Yani paçasından yakalıyor yada o yukarı çıkmış balonu aşağıya çekiyor. Bu akşam öyle bir akşam, balonu aşağıya çektiler. Ama çekilen bu balon aşağıda duracak mı? Problem burada. Yani bize dolar girişi ihracatla olmuyor iken, hisse ve tahvili almak için yabancı gelmiyor iken, fabrika yapımı için Türkiye'ye dolar girmiyor iken doların16.50,16,15'de kalması çok zor. O yüzden tekrardan 20 üzerine çıkacak. Ama ne yapacaklar hedef 20'nin üzeri olacak. 18'i geçtiği zaman bu sefer çok yüklü miktarda faiz artırımı yapılacak. Kısacası kalıcı olarak doları düşürmüyor. AKP'nin doları kalıcı olarak düşürecek çözümler getirmesi lazım."

17'nin altını gördü

24 Haziran günü piyasa kapanışının ardından ise dolar önce 16.49 liraya kadar düştü. Dolar/TL'de günlük kayıp yüzde 5'i buldu. Dolar ardından yeniden 16.80 liranın üzerine tırmandı. Euro da önce 17.39 liraya geriledi, ardından 17.75 liranın üzerine çıktı. Euro ise 17.40'ın altına indi. Gram altın da karar sonrasında 984 TL’ye kadar geriledi.

Dolardaki düşüşle ilgili değerlendirmeyi Remzi Özdemir ve Evren Devren Zelyut Youtube kanalından izleyebilirsiniz >>  https://www.youtube.com/watch?v=EexUpeGRGek

 

Haber Kategorisi
Özel Haber
Etiketler
24 Haziran 2022 günü dolar neden düştü?
24 Haziran 2022 günü kur neden düştü