Yüklü miktarda döviz girecek safsatası!

Türkiye’de döviz piyasalarında algı oyunları tam gaz devam diyor. İktidara yakın yorumcuların yüklü miktarda döviz girecek yorumları ne derece doğru? Merkez'in son faiz kararı ne gibi sonuçlar doğuracak?

 

Avrasya Araştırma/18.08.2022

Her sistem kendisini korumak ister. Bu doğrultuda AKP ekonomi yönetimi de yorumcular vasıtası ile dövizde algı oyunları oynuyor. Bu yorumların özünde ise Türkiye’ye yüklü miktarda döviz gireceğine dair haberler var. Baştan söyleyelim evet bu haberler doğru ancak önemli bir ayrıntı var.

Türkiye’ye Rusya üzerinden Akkuyu Santrali ve turizm gelirleri vasıtası ile yüklü bir giriş yaşandı. Bu rakamın 20 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Diğer giriş ise Borsa İstanbul üzerinden Suudi Arabistan Varlık Fonu’na ait alımlar… BIST’de başta bankacılık hisseleri olmak üzere yüklü yabancı alımlarının olduğunu biliyoruz. Bu alımların da diğer alanlardan yaşanacak girişlerle beraber 5-6 milyar dolar olduğunu varsayalım, ne yaptı? 30 milyar dolar diyelim, bol kepçeden rakam yazıyoruz, düşen petrol gelirleri de 20 milyar dolar tasarruf yaptırdı diyelim, ne oldu? Toplam 50 milyar dolar…

Evet haklılar yüklü giriş var lakin masraflara da bakalım mı? Dış ticarette 7 aylık açık -61 milyar dolar… Peki bu tasarruf bizi kaç ay götürür? 5-6 ay… Bakın kur düşecek demiyoruz sadece kurun artmasını 5-6 önlemek mümkün. Peki faizlerin düşüşü ile ne oldu? Kur 18 üzerine attı ve enflasyon dış girdi bağı ile biraz daha artacak. O zaman sonuç şu:

1-Dış ticaret açıkları devam ederken giren döviz sadece seçime kadar çıkacak bir kur rezaletini önler, kuru düşürmez.

2-Faiz düşünce kuru yukarı çekecek bir momentum oluşur, enflasyon yukarı gider, bankalar düşük para maliyeti ile kâr yazar, şirketlere de KGF musluğu açılır onlar da rahatlatılır ama bütün bu işler sonunda enflasyon olup vatandaşa patlar.

Haber Kategorisi
Özel Haber