Bastı Parayı Kesti Yaygarayı

ABD ve AB'de yaşanan bankacılık sıkıntılarının krize dönüşüceğini söyleyerek yukarıdan verdikleri senetleri alttan almak için uğraşan bir kesim FED'in 300 milyar dolarlık kurtarma paketi ile terste kaldı.

Bankacılık krizi için ana şartın reel sektörün sıkıntıya girmesi gerektiğini unutmamak gerekiyor. Elbette varlıkların yönetilmesinde yani Amerikan tahvilleri yükselirken düşük faizli tahvillere girmek, aşırı riskli firmaları desteklemek sorunlar yaratabilir. Evet bunu gördük lakin bunların 2008 krizi gibi çöküş getireceğini demek de uç bir yorumdu.

Aşağıda FED bilançosunu görüyoruz. 8,3 trilyondan 8,6 trilyona yükselerek sorunu şimdilik çözmüş gibi duruyor. 

dd

Soruna müdahale eden sadece FED kaynağı da olmadı ABD’nin en büyük bankaları, California merkezli First Republic Bank’a yaklaşık 30 milyar dolar mevduat aktarmak konusunda anlaştı.

Kaynaklar, söz konusu bankalar arasında JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo, Morgan Stanley, U.S. Bancorp, Truist Financial ve PNC Financial Services Group’un bulunduğunu belirtti.

ABD’de bankacılık krizinde adı geçen bankalardan biri olan bankanın JPMorgan, Bank of America ve Citigroup’tan 5’er milyar dolarlık, daha küçük bankalardan daha ufak miktarlı mevduat alacağı belirtildi.

 

Haber Kategorisi
Ekonomi