FED ve TCMB Halkı Dolarla Ezecek!

Dün finansal piyasalar açısından oldukça önemli bir gündü. Amerikan Merkez Bankası Tutanaklarını gördük. Bugünse TCMB faiz kararını açıklayacak.

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 31 Ocak-1 Şubat 2023 tarihlerinde düzenlenen son toplantısına ilişkin tutanaklarına göre katılımcılar, gelen veriler enflasyonun yüzde 2'ye doğru devamlı bir düşüş eğiliminde olduğuna dair güven verene kadar kısıtlayıcı politikanın sürdürülmesi gerektiğini ve bunun biraz zaman alabileceğini belirtti.

Tutanaklarda ayrıca, neredeyse tüm yetkililerin toplantıda faiz oranlarını 25 baz puan artırmanın uygun olduğu konusunda hemfikir olduğu, birkaçının ise 50 baz puanlık daha büyük bir artıştan yana belirtildi.

Bu durum doların değerlenmesi anlamına geliyor. Bugün TCMB ise faizleri en iyi ihtimalle sabit tutacak. Ancak 100 baz puan indirim beklentileri de oldukça fazla. Dışarıda doların değerlendiği, içeride ise faizlerin inerek Liranın savunmasının iyice aşındırıldığı bir dönemdeyiz.

Elbette dolar/TL dış yardımlarla ve içeride engellerle sabit tutuluyor, ancak sorun şu ki, bu faiz indirimleri savunma bittiği anda kurda bir patlama etkisi yaratarak, her indirilen faizle gelecekteki yükseliş hareketinin şiddetini artırmış olacak. 

Enflasyonda dolar/TL çok önemli. Dışa bağlı ekonomide kur arttıkça halkın üzerindeki maliyet yükü artar. FED ve TCMB kararları Türk halkının enflasyonla ezilmeye devam edeceğini gösteriyor. 

Haber Kategorisi
Güncel