Nebati'nin Hedefleri Tutar mı?

 

Haftanın ilk günü Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamaları dikkat çekti. Bu açıklamaları sizin için kritik ettik:

1-Kişi başına gelir 12 bin dolar olacak: Son çeyrekte yatırım harcamaları eksiye dönmüş, kamunun kaynakları belli bir oligarşiye akarken nasıl olacak bu iş? Türk firmaları rekabet mi edebiliyor? Verimlilik mi yüksek? Yüksek teknoloji ihraç edilip bol para mı akıyor ülkeye? Aksa bile adilce bölüşüm var mı?

2-Bütçe açığı beklenti altında 139,1 milyar TL oldu: Peki açık 2006 yılında kaçtı? -5 milyar, 2008 krizinde -17 milyar TL, 2012 yılında -30 milyar TL, 2018 yılında -72 milyar TL ve bu tarihten sonra tek adam rejimi yaptığı yanlışlarla açığı patlattı 2021 yılında -196 milyara vurdu. Peki kim ödüyor bu açığı? Zamlar ve vergilerle halk…

3-Faiz dışı fazla verdik: Bu durum aynı 6 gol yemiş bir takımın, 6 yemeseydik aslında harika bir oyun çıkardık demesine benziyor. 2019 yılında 49 milyar TL olan faiz ödemesi şimdi 300 milyar TL’ye varmışsa demek ki bir yerlerde hata var demektir. Bu hatayı telafi için faiz ödeniyorsa faiz hariç diye bir şey olabilir mi?

4-Sosyal yardımlara ayrılan kaynak arttı: Sayın Bakan 2002 yılında 1 milyon ailenin yardım aldığını şimdi ise 4,6 milyon ailenin aldığını söylemişti. Yardım miktarının artması başta güzel gibi durabilir ancak yardıma muhtaç insan sayısının artması bir başarı olabilir mi? Demek ki bölüşüm bozuk, demek ki gelirler artmıyor fakirlik var. 

Haber Kategorisi
Güncel