Borsada yeni kural

Borsa İstanbul, devre kesici uygulamasına açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralı özelliğinin eklenmesine karar verdi.

Borsada son günlerde dalgalı günler yaşanırken, düzenleyici kurumlardan da birbirini izleyen yeni kararlar geldi.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) piyasa bozucu eylemlere karşı yeni tedbirler açıklarken, BIST'de pay bazında devre kesici uygulamasına açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralı eklenmesi kararı aldı.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun imzasıyla ilgili kurumlara gönderilen ve Bloomberg HT tarafından görülen yazıda pay piyasasında sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylar için geçerli olan devre kesici uygulamasına açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralı özelliğinin eklenmesine karar verildiği belirtildi.

Bu karara göre gün içerisinde devre kesici uygulaması başlayan ve açığa satış yapabilen işlem sıralarında seans sonuna kadar geçerli olmak üzere açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralı otomatik olarak uygulanacak.

Yapılan düzenlemenin 11 Ocak itibariyle yürürlükte olacağı belirtildi.

Geçen yıl yukarı adım kuralı kaldırılmıştı

Borsa İstanbul, daha önce belli dönemlerde açığa satışta yukarı adım kuralını uygulamıştı.

Son olarak BIST 50 endeksinde 14 Eylül-4 Ekim 2022 tarihinde uygulanan açığa satışa yukarı adım kuralı 5 Ekim tarihinde gelen kararla iki hisse dışında kaldırılmış, 17 Ekim tarihinde söz konusu iki hissede de kuralın kaldırılmasıyla düzenleme çekilmişti.

Haber Kategorisi
Ekonomi