FED'den altına kötü haber!

Amerikan Merkez Bankası FED kurmaylarının faiz konusunda kafaları hayli karışık... ABD'de düşen enflasyon sonrası faiz artırım hızının azalmasına dair beklentiler artarken bazı kurmaylar yüksek faizde ısrarcı. Faizin ABD'de yüksek kalacak olması ise paranın Amerikan tahviline yani faize gitmesinden dolayı altında düşüş ya da yükselmeyi önleyen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Son olarak Cleveland FED Başkanı Loretta Mester’in terminal faiz oranının %5 üzerinde olması gerektiğini açıkladı. Benzer işaretler veren James Bullard ise, faiz artışlarının %5 seviyesinin üzerine çıkana kadar FED’in durmamasını, 2023 yılı boyunca enflasyonu aşağı çekmeye devam edecek politika faizinde doğru seviyeye ulaşılması gerektiğini söyledi.

Ancak olumlu konuşanlar da var ki o nedenle kafalar karışık diyoruz, 

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed'in faiz oranlarını daha yavaş bir hızla artırmasına hazır olduğunu tekrarladı. 

Newark'ta düzenlenen bir toplantıda konuşan Harker, enflasyonun kontrol altına alınması için Fed'in hedefinin ekonomiyi ılımlı şekilde yavaşlatmak ve talebi arz ile daha paralel seviyeye getirmek olduğunu söyledi.

Harker, "Faiz oranlarının bu yıl birkaç kez artırılmasını bekliyorum,  bununla birlikte, benim fikrime göre, faizlerin tek seferde 75 baz puan artırıldığı dönem kesinlikle geride kaldı. 25 baz puan artırım uygun olacak" diye konuştu.

 

 

Haber Kategorisi
Ekonomi